Connect with us

Tips Dan Petua

Modal Tak Sampai RM15, Lelaki Ini Ajar Cara Nak Hilangkan Kesan Calar Pada Kereta

Published

on

Modal Tak Sampai RM15, Lelaki Ini Ajar Cara Nak Hilangkan Kesan Calar Pada Kereta

Kereta calar baik kerana bergesel dengan kereta lain, pagar, penghadang jalan dan sebagainya memang boleh buat tuan punya kereta pening kepala.

Sebabnya kos untuk ‘touch up’ balik bukanlah murah. Bagi korang yang sekarang ada masalah ini boleh cuba dulu tip yang diajar oleh brader bernama @petre_ikato sebelum ke bengkel.

Cara hilangkan calar kereta yang dikongsi di Twitter kosnya tak sampai pun RM15. Ha menarik kan! Caranya seperti di bawah:

Dua benda kena ada

ARTIKEL LAIN : Sental Lemon & Baking Soda Pada Lampu Kereta Kedam, Hasilnya Memang Terus Berkilat

Kalau nak hilangkan calar/ paint transfer/scuff mark dengan bajet yang murah tak sampai RM 15 dua benda ini kena ada.

1. WD-40. The solution to every problem

Hilang karat, tanggalkan kotoran, licinkan mangga ketat, hilangkan kesan chewing gum dari karpet and macam macam lagi boleh buat guna benda alah ni.

2. Magic Sponge

Benda ni beza dengan sponge biasa is permukaan dia yang senang utk grab all the kotoran. Sponge ni jugak bagus simpan dekat rumah so boleh cuci bahagian kotoran degil and tak perlu sabun.

So WD-40 dekat MrDIY harga dalam RM11.30 and sponge tu dalam RM1.70 satu. Murah kan?

Cara-cara nak hilangkan calar

1. Basuh permukaan kereta dengan air biasa, hilangkan kotoran yang kasar.

2. Spray sikit WD-40 dekat bahagian scuff marks tu.

3. Slowly gosok magic sponge dekat scuff marks yg dah dispray dengan WD-40.

4. Gosok pelan pelan dan jangan tonyoh kuat sangat. Lama lama nanti scuff marks tu akan hilang.

5. Take note! Setiap kali gosok, tengok sponge korang, keluar warna apa. Kalau keluar warna kereta korang, means korang dh gosok terlalu kuat.

6. Gosok je slow slow and nanti dia akan tertanggal. Kalau tak tanggal, spray lagi WD-40 7. Last sekali bilas dengan air dan lap guna kain bersih segala kotoran yang dah tertanggal.

7. Last sekali bilas dengan air dan lap guna kain bersih segala kotoran yang dah tertanggal.

Disclaimer: Teknik ni hanya untuk buang scuff marks atau paint transfer sahaja. Untuk pengetahuan korang, kereta kita ada beberapa layer cat. And cat atas sekali tu yang kita boleh bersihkan.

Kalau calar yang dalam macam gambar bawah ni maksudnya layer cat tu dah tertanggal, memang tak leh buat apa selain pegi cat balik.

So lepas ni kalau korang tengok kereta korang calar, try dulu guna teknik di atas, sebab mungkin hanya paint transfer atau scuffmarks sahaja.

Selamat mencuba!

ARTIKEL LAIN : Wiper Kereta Kabur Ketika Hujan Ikut Cara Penjagaan Ini Untuk Elak Dari Cepat Rosak

Sumber: petre_ikato

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

8 Petua Supaya Rendang Yang Dimasak Tahan Lama, Lambat Basi

Published

on

8 Petua Supaya Rendang Yang Dimasak Tahan Lama, Lambat Basi

Sehari sebelum raya biasanya, kaum ibu dah sibuk menyediakan rendang. Selalunya dimasak dalam jumlah yang banyak.

Tapi ada juga kejadian malam masak rendang, esok tengah harinya rendang dah basi. Memang geram kan.

Itulah sebabnya kena tahu petua-petua untuk memastikan rendang yang kita masak ni tahan lama. Maklumlah masak dalam jumlah yang banyak, sayang sangat kalau basi. Jadi sebaiknya ikut lapan petua ini.

8 Petua Supaya Rendang Yang Dimasak Tahan Lama

ARTIKEL LAIN : Cara Buat Paru Goreng Sambal Garing, Tak Sempat Makan Dengan Nasi Dah Licin

1. Pilih santan berkualiti

Hidangan yang menggunakan santan selalu yang paling cepat basi. Tapi jika kita menggunakan santan yang segar dan berkualiti, bukan saja rasa rendang pun lebih lazat tapi juga mampu membuat rendang tahan lebih lama.

2. Tunggu sejuk baru tutup

Selepas memasak rendang jangan tutup rapat periuk. Tunggu dulu sehingga rendang dan periuk sejuk. Jika periuk atau kuali berisi rendang terus ditutup rapat, wap air akan terkumpul pada tudung periuk dan akan jatuh ke dalam rendang.

Ini boleh menyebabkan rendang cepat basi. Sama juga dengan lauk dan makanan lain. Jadi, kalau nak tutup masa masih panas, biarkan ada sedikit bukaan (tak payah tutup rapat). Atau, tunggu hingga agak sejuk barulah periuk ditutup.

3. Pastikan betul-betul pecah minyak

Semasa menumis, pastikan bahan-bahan dah betul-betul garing dan pecah minyak. Pecah minyak ni tandanya warna tumisan menjadi sedikit gelap atau minyak tumisan akan terpercik sedikit daripada kuali. Selepas ada tanda begini, barulah masukkan ayam atau daging.

4. Masak sampai rendang kering

Salah satu cara untuk elakkan rendang cepat basi adalah dengan memasaknya hingga kering. Dengan cara ini, kandungan air dalam masakan akan dinyahkan dan ia dapat bertahan lebih lama. Daging pun akan jadi lembut!

5. Kurangkan santan

Sebenarnya tak semua resepi rendang menggunakan santan. Yang tak pakai santan tetap akan ada rasa lemak sebab dah guna kerisik. Kalau tetap nak guna santan, kurangkan sedikit kuantitinya kalau nak ia bertahan lebih lama.

6. Goreng ayam / daging separuh masak

Sebelum masak rendang, gorengkan dulu ayam hingga separuh masak atau masak ayam / daging atas api tanpa minyak atau air.

Boleh juga gaulkan dengan rempah-rempah dan bakar seperti ayam percik. Proses ini adalah untuk keringkan air daging atau ayam. Jadi bila air ayam / daging tu kering, barulah rendang lambat basi.

7. Pastikan bekas kering

Semasa menyimpan rendang dalam bekas, pastikan bekas telah dilap kering. Masa nak menceduk pun, kena pastikan juga sudip, sudu, atau senduknya kering.

Sebelum memasak atau panaskan atas periuk / kuali pun, keringkan dulu atas api supaya rendang yang dimasak tahan lama.

8. Sejukbeku & Asingkan

Sekiranya mahu menyimpang rendang dalam peti sejuk, asingkan dalam beberapa bekas kecil. Jangan simpan dalam satu bekas besar. Ini dapat mengelakkan rendang itu daripada asyik keluar masuk peti sejuk dan dipanaskan.

Jadi bila nak makan keluarkan satu bekas kecil untuk satu hidangan, yang lain tak disentuh.

Semoga Manfaat!

Foto : Julia Johari

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending