Connect with us

Umum

Kucing Letak Anak Baru Lahir Sebelah Bayi, “Nak Tunjuk Dia Pun Ada Baby..”

Published

on

Kucing Letak Anak Baru Lahir Sebelah Bayi, “Nak Tunjuk Dia Pun Ada Baby..”

Gelagat seekor Oyen yang membawa anaknya itu turut mencuit hati netizen apabila dia seakan-akan ingin mengumpulkan anaknya di situ. Malah video itu juga tular dikongsikan apabila ianya meraih lebih dari sejuta tontonan setakat ini di mana rata-rata netizen turut terhibur melihatnya.

Selalunya kucing yang baru sahaja beranak pasti akan menyembunyikan anak mereka kerana bimbang ada yang akan membawanya lari. Tetapi berbeza pula dengan gelagat seekor kucing ini yang siap meletakkan anaknya yang baru lahir di sebelah bayi yang sedang nyenyak tidur.

Menurut pemiliknya, kucing itu baru sahaja melahirkan anaknya baru-baru ini berhampiran dengan kawasan bayi itu berada. Beberapa hari kemudian, kucing itu mula mengangkut satu persatu anaknya untuk dibawa tinggal bersama bayi itu.

Di dalam video yang dikongsikan ini, kucing itu dilihat sedang membawa anaknya yang masih kecil untuk diletakkan di sebelah bayi itu. Turut dapat dilihat, bayi yang masih kecil sedang nyenyak tidur di situ sambil diperhatikan kucing itu.

Meninjau di ruangan komen, gelagat lucu kucing itu turut membuatkan netizen terhibur melihatnya. Malah ada yang berseloroh kucing itu mungkin mahu memperkenalkan anak-anaknya pada bayi itu pula.

Malah dia juga gigih membawa anak-anaknya itu untuk diletakkan bersama-sama bayi itu yang juga baru sahaja dilahirkan. Melihatkan gelagatnya ini, ada netizen yang memberitahu mungkin juga kucing itu turut menganggap bayi itu sebagai anaknya.

Komen Netizen:

Sumber:I Muslim Network

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending