Connect with us

Umum

Bila Kucing Hutan Ini Di Anggap Ancaman Besar, Tetapi Apa yang Dia Buat Habis 1 Rumah Diam.

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Bila Kucing Hutan Ini Di Anggap Ancaman Besar, Tetapi Apa yang Dia Buat Habis 1 Rumah Diam.

Dalam video berkenaan, kelihatan seekor kucing putih yang tidak begitu selesa dengan kehadiran seekor kucing liar yang kelihatan amat garang. Dia pasti menggangap kehadiran kucing liar terbabit akan meng4ncam ketenteramannya.

Wah! Tak sangka, berlainan spesies pun tidak menghalang kucing-kucing ini untuk saling berkomunikasi dengan baik antara satu sama lain! Perkongsian di laman ins tagram @therealtarzan baru-baru ini mencuit hati netizen yang masing-masing memberikan caption yang positif melihatkan video terbabit.

Jarang kita melihat spesies kucing yang berlainan ini dapat bermain bersama. Masing-masing akan beranggapan di hadapan mereka adalah musvh yang berbah4ya! Namun, ada pengajaran yang boleh kita ambil dari perkongsian terbabit.

Namun apa yang terjadi adalah sebaliknya! Setelah kucing putih yang manja member0ntak, si kucing liar dengan selamba menenangkannya dengan meletakkan tangannya di dada kucing putih tersebut. Seketika, si kucing putih terus bertenang dan tidak agres1f lagi. Menarik bukan!

Pertama, sebagai manusia biasa, kita janganla mudah memandang serong dengan niat orang lain. Berbvruk sangka itu pastinya adalah sifat yang tercela. Mana tahu, orang yang kita anggap mahu menjatuhkan kita itu sebenarnya adalah “kawan” yang ingin membantu kita dalam diam. Mana tahu kan?

Sumber: imuslimnetwork.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending