Connect with us

Tips Dan Petua

Cara Mudah Buat Cleaning, Barulah Aircond Sejuk Berangin. Guna Berus Ja

Published

on

Cara Mudah Buat Cleaning, Barulah Aircond Sejuk Berangin. Guna Berus Ja

Jika aircond di rumah anda rasa kurang berangin, anda perlu buat cleaning. Baru lah aircond sejuk dan berangin.

Oleh kerana semalam angin aircond pelan ja walaupon blower dah full speed, harini ambik masa sekejap buat cleaning balik aircond ni. Step mudah yang hangpa sendri pon boleh buat..

Sebelum mula, hangpa kena sediakan :

PERALATAN DIPERLUKAN :

ARTIKEL LAIN : Tip Sejukkan Rumah Tanpa Pasang Aircond Mudah & Murah. Tidur Malam Pun Sejuk

  • Skru Driver
  • Berus yg bersih. (Ada vacuum lagi baguih)
  • Air conditioner cleaner. (Boleh beli kat DIY, tapi aku tak guna pon, sebab coolingcoil tak nmpak kotoran degil berkerak.. just
  • habuk yang boleh dicuci dgn berus)
  • Kain untuk mengelap.
  • Tangga
  • Sedikit buat pala tau.

LANGKAH DEMI LANGKAH

First, lepas buka filter, hangpa buka cover filter dan cooling coil ni. (Jangan lupa off suis ekon dulu naa) Tarik pelan-pelan ke atas. Sebelah lagi pon hangpa buat step yang sama.

Lepas dah bukak cover tu, hangpa bukak casing ekon tu. Ada 2 ke 3 biji skru ikut jenis dan brand ekon. Macam sharp inverter ni ada 2 biji skru kiri dan kanan casing.

Lepsa dah buka skru, hangpa bukak casing dengn cara tarik dari sebelah atas casing ke atas dan kemudian tarik ke arah hangpa. Buat lemah lembut kalau tak biasa, satgi patah naya.. haha. Kebanyakan cara buka casing ekon ni sama ja.

Kemudian, hagpa bukak flap angin yang swing tu. Buka yang tengah dulu dengan tolak kaki flap ke belakang keluar dari holder tu.

Pastu hangpa tarik kaki flap sebelah kiri keluar pelan-pelan. Jangan kasar, satgi patah haha. Kemudian keluarkan flap dari motor flap sebelah kanan tu.

Ok lepas dah bukak casing, kalau room temperature sensor jenis dok kat cooling coil, hangpa cabut dari cooling coil tu dulu. Senang hangpa nk cuci cooling coil satgi.

Ok pastu pulak, hangpa bukak flap angin yang boleh adjust kiri kanan ni. Kalau jenis sharp ni ampa tolak ja setiap klip tu ke atas untuk bukak. Lain brand ekon lain cara bukak dia, jadi hangpa perati elok-elok sebelum buat pala tau. Benda tu mudah patah.

Yeahh.. nampak dah blower. Ambik hang, berkerak… so ni punca dia angin koi pelan haha. So hangpa cuci la pakai berus. Sambil-sambil tu sedut guna vacuum pon boleh.

Kalau teruk lagi sampai tak keluaq kotoran tu, hangpa semboq pakai aircond cleaner. Biaq sat bagi dia keluaq semua kotoran degil tu, pastu hangpa tadah bekas ka besen ka, then hangpa semboq dengan presure ayaq.

Boleh beli botol presure yang guna manual pam tu. (Beringat, jangan pi semboq kat board ekon sebelah kanan tu.. lupp teruih satgi naya pak karim. Tutup board ekon tu dengan plastik untuk langkah selamat)

Jom kita kasi cuciii

Okeh blower pon dah cuci calat.

Cooling coil pon dah cuci bersih merelip merelap dah..

(cuci jangan sampai terpenyet fin cooling coil tu. Kalau guna berus, berus ke atas dan ke bawah ikut alur fin tu. Sesetengah orang ikut dan ja tonyoh kuat-kuat sampai penyet abih fin tu. Nanti udara nak lalu celah-celah fin tu payah. So kurang efisyen la sejuknya.

Kalau hangpa guna air conditioner cleaner, semboq dan biaq dia keluarkan semua kotoran-kotoran tu, then semboq guna presure ayaq. Semboq sikit-sikit smpai bersih. Jangan lupa tadah plastik ka bekas ka atau besen ka.

Ok lepas hangpa dah basuh semua benda-benda plastik ni, hangpa pasang balik ikut turutan ampa bukak tadi.

Pasang flap kiri kanan dulu, pastu flap swing atas bawah, pastu pasang casing.. pastikan casing masuk rapat elok baru skru balik.

Then last skali pasang balik cover filter tu. Just tekan masuk ja.

Pasang balik filter yang hgpa dah cuci bersih-bersih.

Okehh siappp… nyaman macam baruuu. Bukak fan speed no 1 pon rasa angin dah.

Nahh… ni baru 8 bulan punya habuk. Kalau hangpa dah bertahun tak pernah cuci tu, tak taulah.

NOTA :

Untuk buka cover setiap aircond bergantung kepada jenis jenama dan model. Untuk mudah proses buka dan pasang anda disarankan untuk menonton tutorial di Youtube.

Selamat mencuba!

ARTIKEL LAIN : Kaedah Mudah Bersihkan Kipas Siling Tanpa Kotorkan Rumah Lebih Senang

Sumber/Foto : Khairul Azwan Abd Aziz

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Published

on

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Pokok cili besar atau cili padi antara yang selalu kita tanam di kawasan rumah. Hatta duduk di apartment pun ramai saja yang menanamnya dalam pasu.

Banyak rungutan mereka yang tanam pokok cili ini, pokok tak subur, buah kecil dan sikit.

Antara perkara penting yang ramai tak tahu dalam penjagaan pokok cili adalah tentang pemotongan tunas air. Jika tidak dibuang atau dipotong ia akan mempengaruhi perkembangan pokok cili begitu juga buah cili.

Kena Buang Tunas Air Pokok Cili

ARTIKEL LAIN : Cara Mudah Tanam Pokok Cili Di Rumah Sampai Cili Berbuah Lebat, Petik Macam Tu Je!

Tok Serama berkongsi bagaimana mengenal pasti tunas air ini dan kenapa perlu membuangnya.

Kali ini kita nak berkenalan dengan tunas air pada pokok cili.

Pertama, apakah tunas air?

  • Tunas air adalah tunas yang tumbuh selepas pokok cili pecah cabang. Tunas air akan tumbuh pada batang pokok cili atau lebih tepat lagi sebelum cabang pertama pokok cili.

Bila masa nak buang tunas air?

  • Tunas air selalunya dibuang selepas pokok cili pecah cabang. Lebih tepat lagi apabila pokok cili berusia 2 – 3 minggu. Pada usia ini tunas air akan tumbuh dengan rancaknya pada batang pokok cili.
  • Buang tunas air kesemuanya sebelum cabang pertama.
  • Kalau ada daun besar dalam 10 helai, buang dalam 8 helai, jangan melepasi Y (cabang utama)

Apa kesan tunas air pada pertumbuhan dan hasil tanaman cili?

  • Tunas air tumbuh dengan cepat dan banyak. Pertumbuhan tunas yang rancak dengan bilangan yang banyak memakan banyak baja.
  • Justeru itu secara fisiologinya, banyak nutrien pada baja akan digunakan oleh tunas – tunas air ini, berbanding kepada pertumbuhan cabang utama cili dan juga pertumbuhan buah (konsep sink and source).
  • Kesannya, pokok cili akan menjadi rendah bukan saiz sebenar dan bilangan dan saiz buah berkurangan.

Bolehkah kita menyimpan buah cili pada tunas air?

  • Tidak boleh. Ini kerana saiz buah pada tunas air adalah kecil dan bentuk buah selalunya abnormal.

Sesetengah pengusaha fertigasi turut membuang tunas air dan daun bawah selepas cabang pertama. Adakah kaedah ini betul?

  • Berbalik kepada prinsip sink and source, daun merupakan tempat fotosintesis, iaitu proses menghasilkan makanan pada pokok. Pada peringkat awal, adalah digalakkan menyimpan daun tua bagi membantu proses pertumbuhan pokok cili.
  • Selalunya, daun tua dibuang selepas penghasilan buah peringkat ke 3-4.

Adakah kaedah pembuangan tunas cili besar/merah sama dengan cili padi?

  • Tidak. Tunas air dibuang kesemua sekali pada pokok cili besar/merah, manakala pada cili padi, tunas air disimpan 4-5 batang.
  • Ini kerana tunas air pada pokok cili padi dapat menyumbang kepada penghasilan buah cili padi.

Semoga Manfaat!

Sumber: Tok Serama Via vanillakismis.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending