Connect with us

Tips Dan Petua

Wanita Kongsi Resipi Mi Sup Pedas Cina, Masakan Terhasil Bila Suami ‘Terliur’ Tengok Mukbang Cina

Published

on

Wanita Kongsi Resipi Mi Sup Pedas Cina, Masakan Terhasil Bila Suami ‘Terliur’ Tengok Mukbang Cina

Mesti anda pernah melihat video-video mukbang cina kan. Macam-macam makanan yang dimakan, antaranya Mi Sup Pedas Cina atau nama betul masakan ini adalah Hot and Sour Glass Noodle Soup (Suan La Fen).

Kerana suaminya minat kepada mukbang dan terpengaruh maka Puan Zurina Zulkefli membuatnya untuk suami dan berkongsikan satu resipi Mi Sup Pedas Cina ini. Cara membuatnya sangat mudah, biasanya bahan pun ada kat dapur saja.

Nak cuba? Jom lihat resipi lengkap di bawah. Selamat mencuba!

Ini lah dia bila suami terpengaruh nak makan macam mukbang Cina, nak makan mi sup pedas dengan telur rebus banyak-banyak. Disuruh nya saya yang masak, tapi dengan syarat tak boleh makan banyak sangat telur rebus. Nak makan boleh tapi besederhana je. Bahan pun ada kat dapur, saya masak terus. Senang je nak buat rupanya. Alhamdulillah, menjadi dan siap. Nanti saya update resepi di setiap gambar ya. Nama betul masakan ni adalah Hot and Sour Glass Noodle Soup (Suan La Fen).

RESEPI MI SUP PEDAS CINA

ARTIKEL LAIN : Tips Masak Mi G0reng Sedap. Bawang Putih Kena Lebih & Tuang Sedikit Bahan Ini

BAHAN UTAMA :

  • Minyak cili
  • Air rebusan stok ayam
  • Mi kanji Ubi (sweet potato noodle)
  • Telur rebus

CARA-CARA PENYEDIAAN

1. Untuk menyediakan minyak cili, sediakan satu mangkuk kecil. Masukkan 1 sudu cili flakes, 2 ulas bawang putih dicincang halus, 1 sudu kecil biji bijan, 4 sudu besar kicap cair dan sedikit garam. Gaulkan semua bahan tersebut.

2. Kemudian, panaskan 3 sudu besar minyak masak/minyak bungamatahari/ minyak bijan. Kemudian terus tuangkan minyak tersebut ke atas bahan-bahan yang dikacau tadi. Kacau rata dan ketepikan.

3. Rebus mi kanji ubi selama 10 minit untuk dapatkan tekstur yang betul-betul lembut. Toskan dan letak dalam mangkuk.

4. Tuangkan minyak cili tadi ke atas mi.

5. Tuangkan air rebusan stok ayam ke atas mi. Saya guna kiub pati ayam je.

6. Siap.

7. Taburkan sedikit hirisan daun bawang.

9. Masukkan juga telur rebus.

Selamat mencuba!

ARTIKEL LAIN : Laksa Paling Mudah Nak Buat, Tak Perlu Cari Isi Ikan. Rebus,Kisar Dan Terus Masak. Confirm Tak Ada TuIang

Sumber/Foto : Zurina Zulkefli

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Published

on

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Pokok cili besar atau cili padi antara yang selalu kita tanam di kawasan rumah. Hatta duduk di apartment pun ramai saja yang menanamnya dalam pasu.

Banyak rungutan mereka yang tanam pokok cili ini, pokok tak subur, buah kecil dan sikit.

Antara perkara penting yang ramai tak tahu dalam penjagaan pokok cili adalah tentang pemotongan tunas air. Jika tidak dibuang atau dipotong ia akan mempengaruhi perkembangan pokok cili begitu juga buah cili.

Kena Buang Tunas Air Pokok Cili

ARTIKEL LAIN : Cara Mudah Tanam Pokok Cili Di Rumah Sampai Cili Berbuah Lebat, Petik Macam Tu Je!

Tok Serama berkongsi bagaimana mengenal pasti tunas air ini dan kenapa perlu membuangnya.

Kali ini kita nak berkenalan dengan tunas air pada pokok cili.

Pertama, apakah tunas air?

  • Tunas air adalah tunas yang tumbuh selepas pokok cili pecah cabang. Tunas air akan tumbuh pada batang pokok cili atau lebih tepat lagi sebelum cabang pertama pokok cili.

Bila masa nak buang tunas air?

  • Tunas air selalunya dibuang selepas pokok cili pecah cabang. Lebih tepat lagi apabila pokok cili berusia 2 – 3 minggu. Pada usia ini tunas air akan tumbuh dengan rancaknya pada batang pokok cili.
  • Buang tunas air kesemuanya sebelum cabang pertama.
  • Kalau ada daun besar dalam 10 helai, buang dalam 8 helai, jangan melepasi Y (cabang utama)

Apa kesan tunas air pada pertumbuhan dan hasil tanaman cili?

  • Tunas air tumbuh dengan cepat dan banyak. Pertumbuhan tunas yang rancak dengan bilangan yang banyak memakan banyak baja.
  • Justeru itu secara fisiologinya, banyak nutrien pada baja akan digunakan oleh tunas – tunas air ini, berbanding kepada pertumbuhan cabang utama cili dan juga pertumbuhan buah (konsep sink and source).
  • Kesannya, pokok cili akan menjadi rendah bukan saiz sebenar dan bilangan dan saiz buah berkurangan.

Bolehkah kita menyimpan buah cili pada tunas air?

  • Tidak boleh. Ini kerana saiz buah pada tunas air adalah kecil dan bentuk buah selalunya abnormal.

Sesetengah pengusaha fertigasi turut membuang tunas air dan daun bawah selepas cabang pertama. Adakah kaedah ini betul?

  • Berbalik kepada prinsip sink and source, daun merupakan tempat fotosintesis, iaitu proses menghasilkan makanan pada pokok. Pada peringkat awal, adalah digalakkan menyimpan daun tua bagi membantu proses pertumbuhan pokok cili.
  • Selalunya, daun tua dibuang selepas penghasilan buah peringkat ke 3-4.

Adakah kaedah pembuangan tunas cili besar/merah sama dengan cili padi?

  • Tidak. Tunas air dibuang kesemua sekali pada pokok cili besar/merah, manakala pada cili padi, tunas air disimpan 4-5 batang.
  • Ini kerana tunas air pada pokok cili padi dapat menyumbang kepada penghasilan buah cili padi.

Semoga Manfaat!

Sumber: Tok Serama Via vanillakismis.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending