Connect with us

Tips Dan Petua

Ubah dan hias bilik tidak sampai sebulan, hasil tangan pemuda ini memang cukup mengagumkan!

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Ubah dan hias bilik tidak sampai sebulan, hasil tangan pemuda ini memang cukup mengagumkan!

Masih ingat dengan zaman ketika Perintah Kawalan Pegerakan (PKP) dua tahun lalu? Ketika itu tiada yang dibenarkan untuk keluar rumah kecuali atas urusan tertentu sahaja. Kerja pun semua dilakukan dari rumah. Mahu bersenam dan keluar berjalan di taman pun tidak dibenarkan sehingga ada yang membuat lawak dengan mengatakan mereka rindu untuk memakai kasut.

Ketika itu ramailah yang cuba melakukan pelbagai aktiviti di rumah. Ada yang mencuba resipi baru di media sosial, ada yang cuba melakukan hobi baru yang seperti bercucuk tanam dan ada juga yang mengambil kesempatan untuk melakukan dekorasi rumah.

Misalnya pemuda bernama Fiq Said ini yang telah melakukan perubahan 360 darjah pada bilik tidurnya yang mana hasilnya cukup mengagumkan sesiapa yang melihatnya. Menurut kapsyennya pada status yang dimuat naik di Twitter, dia memaklumkan yang dia hanya mengambil masa 28 hari ketika PKP untuk mengubah suasana biliknya.

Jika dilihat pada video yang telah dimuat naik jelas sekali akan perubahan yang berlaku. Bukan calang-calang perubahan yang dilakukan… nampaknya dia memang punya bakat semula jadi!

Ruang biliknya bukan sahaja nampak lebih kemas, tetapi kelihatan lebih luas walaupun perabot yang diletakkan lebih banyak. Mungkin kerana warna putih yang dipilihnya berjaya menjadikan ruang lebih luas dan teratur. Tidak hanya itu, jika diperhatikan dia menggunakan jenis katil dua tingkat, jadi ruang bawah boleh digunakan untuk dijadikan ruangan kerja.

VIDEO KLIK DISINI

Tidak hanya itu, ada beberapa ruangan lain yang turut mengalami perubahan. Jom tonton sendiri video yang telah dimuat naik, mana tahu anda mungkin boleh mendapatkan idea untuk dekorasi bilik anda nanti?

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Jika ada roti sandwich di dapur tu boleh cuba buat Garlic bread ketagih ni.

Sebab ape ketagih?

Sebab bila makan tak boleh nak stop. 1 bungkus roti Gardenia yang panjang tu boleh habis sekelip mata je. Anak-anak yang kurang makan roti pun pun berulang kali makan. Memang licin dibuatnya.

Anda nak cuba? Jom ikuti perkongisan resepi oleh Siti Norizan di bawah ini.

RESEPI GRALIC BREAD KETAGIH

ARTIKEL LAIN : Cara Buat Kuih Ropa, Kuih Tradisi Dari Terengganu. Inti Ikan Paling Sedap

Makan panas-panas, memang tak sedar dah makan berapa keping tau.. Makan macamtu pon dah sedap, apatah lagi Kalau makan dengan mushrooms soup

BAHAN-BAHAN :

  • Roti
  • Marjerin/butter/planta
  • Bawang putih ditumbuk halus atau cincang halus – saya guna 3 ulas untuk 6 keping roti
  • Parsley flakes/mix herb/daun bawang atau daun sup cincang halus

CARA-CARA :

1. Tumbuk bawang putih. Gaul dengan majerin/butter. Masukkan daun parsley flakes/mix herb/daun bawang tadi. Kacau rata.

2. Sapu rata atas roti. Potong 2 atau 3.

3. Susun dalam tray.

4. Panaskan oven api atas bawah 170°c.

5. Spray atau renjis roti dengan air. Untuk melembabkan roti (bila makan tak la rasa kering/atau tercekik)

6. Masukkan tray dalam oven. Kalau takde oven biasa tu guna oven toaster pon boleh.

  • Ikut resepi asal bakar dalam masa 17 minit.
  • 3 minit terakhir bakar guna api atas jer utk garingkan bahagian atas.

Siap.

Boleh dimakan macam tu jer pon dah sedap atau cicah dengan mushroom sup/sup ayam atau sup apa-apa pon boleh.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Siti Norizan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending