Tahniah Liga Malaysia Kini Berada di No 1 Asia Tenggara, Tapi Kualiti Liga M Dipersoal

Jika melihat kepada perkembangan semasa bolasepak rantai Asia, pasukan Johor Darul Ta’zim merupakan pasukan yang paling banyak menyumbang mata kepada negara Malaysia.

Kami yakin bahawa pasukan JDT merupakan pasukan yang membawa nama Liga Malaysia ke pentas Asia dan pasti selepas ini pasukan luar akan sentiasa melihat perkembangan semasa pemain bolasepak tanah air.

Dengan kejayaan luar biasa Harimau Selatan baru-baru ini, mereka telah berjaya melonjakkan ranking Liga Malaysia kepada kedudukan No.1 di rantau Asia Tenggara. Jadi penyokong bolasepak seharusnya berterima kasih kepada pasukan ini.

Tahniah Liga Malaysia Kini Berada di No 1 Asia Tenggara, Tapi Kualiti Liga M Dipersoal

Dengan kejayaan Malaysia berjaya melonjak ke ranking no 1, kini Liga Thailand berada di kedudukan kedua. Maka timbulkan persoalan dan ada juga yang mempersoal kualiti Liga Malaysia.

Kenyataan seperti, apakah kita layak berada di kedudukan no 1 Asia Tenggara dengan kualiti liga tempatan kita? Ini selepas melihat ranking yang kita perolehi ini adalah hasil daripada mata yang disumbangkan oleh pasukan Johor DT iaitu 24 mata. Pasukan ini sahaja yang menyumbang mata selama ini.

Bukan itu sahaja, ada juga penyokong yang mengatakan bahawa pasukan yang hanya mampu bersaing di peringkat tertinggi Asia juga merupakan pasukan Johor Darul Takzim sahaja walaupun selepas ini kita bakal mempunyai 2 pasukan yang akan bertanding di ACL.

Pasukan lain dilihat masih lagi cuba untuk menjadi jaguh kampung dan banyak isu sedang diselesaikan. Apatah lagi ada pasukan yang bergelut dengan isu kewangan.

Sinar mata daripada Pasukan Kedah dan KL City

Namun begitu, tidak harus kita lupakan bahawa kita mempunyai 2 pasukan yang akan bertanding dalam Piala AFC pada bulan Jun ini. Diharapkan dua pasukan ini mampu menyumbang mata buat negara.

Kita berharap selepas kejayaan demi kejayaan dicipta JDT, pasukan lain mampu untuk bersaing dan memberikan sumbangan yang lebih banyak kepada perkembangan Liga Malaysia. Jika dibandingan dengan liga Thailand sebenarnya kita masih jauh kebelakang.

Malaysia dikatakan belum bertanding sudah tahu siapa akan juara Liga super, manakala di Thailand terdapat 5 pasukan yang mempunyai peluang untuk menjadi juara dan mata diantara pasukan bertanding Liga super juga tidak terlalu jauh.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*