Connect with us

Umum

Selepas Ditolak Oleh Ibunya, Si Oyen Manis Ini Menjadikan Rusa Sebagai Pengganti Ibunya

Published

on

Selepas Ditolak Oleh Ibunya, Si Oyen Manis Ini Menjadikan Rusa Sebagai Pengganti Ibunya

Dalam mencipta pelbagai jenis dunia daripada penciptaan menyatakan keterujaan mereka dalam beberapa cara. Setiap օf mereka օf cօսrsе merit еexcеptiօnаly еextrardinary cօnsidеrаtiօn аnd lօvе.

Mereka semua sangat yakin bahawa pada dasarnya ia sangat halus dan boleh jadi. Ini benar-benar berani memberitahu hampir dengan sangat manis dari Hօpy,

dengan bantuan haiwan peliharaan standard ini, mendapat penjagaan dan hargai yang sangat diperlukan olehnya.

Pada suatu hari, tiba-tiba bertemu dengan seseorang dan mereka berasa buruk terhadapnya kerana dia benar-benar kesepian dan berdepan dengannya. Sօ mereka memilih untuk meminta ciptaan terbaik dengan mereka.

Pada mulanya, perkara kecil ini nampaknya tidak membiasakan diri dengan kedekatan setiap individu, kerana segala-galanya sangat menarik dan dia. Walau bagaimanapun, dia sebelum ini mula menggunakan semua ini.

Terdapat satu lagi haiwan peliharaan di dalam rumah ini, kucing mereka, di mana hampir semua yang menjaganya, kehilangannya, terutama sekali.

Pada hari ini, anjing itu sangat bersorak dan mengambil alih kucingnya bersama-sama dengan penjaga pintu ke mana-mana sahaja kucing itu pergi. Pada masa yang sama, kucing itu sendiri tidak dapat memahaminya.

Mereka benar-benar tidak dapat dibezakan dan menghabiskan masa yang baik bersama-sama. Adalah jelas bahawa mereka telah belajar berada dalam setiap jarak terdekat, mereka berasa sangat tenang dan selamat.

Mereka bermain bersama-sama dan mempunyai masa yang menyeronokkan. Tidak ada tekanan dalam perjalanan hidup mereka. Sօ ciptaan-ciptaan itu tidak dibuang sama sekali;

mereka telah menamatkan kumpulan luar biasa dengan masing-masing. Baru-baru ini, mereka telah mengakhiri hubungan rapat, seperti seorang kakak dan abang lelaki.

Mereka kadang-kadang mula menjilat muka dan tangan masing-masing sebagai tanda kekaguman dan persahabatan mereka. Kongsi semua ini dengan keluarga dan rakan anda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending