Connect with us

Umum

Ternampak Si Oyen Bersama Anaknya Di Garaj Rumah ,Lalu Wanita Ini Menyediakan Tempat Untuk Berteduh Oyen Dan Anaknya

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Ternampak Si Oyen Bersama Anaknya Di Garaj Rumah ,Lalu Wanita Ini Menyediakan Tempat Untuk Berteduh Oyen Dan Anaknya

Anda akan belajar daripada kisah ini bahawa kucing mempunyai cara untuk memenangi hati anda dan mengubahnya tanpa boleh ditarik balik.

Seekor kucing halia dan putih memasuki rumah seorang wanita melalui anjung, menjadikannya kediaman baharunya. Dia membawa seluruh keluarganya, walaupun, bukan hanya dirinya.

Pemilik rumah Rachel tidak berniat untuk memelihara kucing sehingga dia membuka pintu dan melihat kucing itu dengan perut penuh dengan anak kucing. Rachel memutuskan untuk mengasuh kucing itu dan memberinya nama baharu – Boots.

Selepas kenyang makan, Boots menyatakan rasa terima kasihnya dengan mendengkur dan berpelukan dengan manusia yang baru diangkatnya. Keesokan paginya, Rachel membawa kucing itu ke klinik doktor haiwan untuk pemeriksaan. Syukurlah, Boots adalah seorang mama muda yang sihat dan mempunyai empat hingga lima ekor anak kucing di dalam perutnya.

“Dia makan lebih banyak makanan daripada yang saya fikir mungkin – ia agak mengagumkan…. Dia kini mengendalikan rumah ini dan benar-benar mengatasi semua perasaan biasa saya.”

Pada hari itu, Rachel terjaga dan mendengar bunyi kecil mew anak kucing yang datang dari bilik Boots. “Kami membangunkan tujuh anak kacang dalam longgokan anak kucing yang comel! Saya terkejut,” kata Rachel. “Kami mendapat 6 tabbies oren yang kelihatan seperti mama dan satu putih pejal.”

Rachel memutuskan untuk menamakan anak kucing itu selepas tujuh orang kerdil – Doc (putih), Dopey, Sleepy, Bashful, Happy, Grumpy, dan Sneezy. Apabila mereka cukup umur, mereka akan diasuh di rumah yang penuh kasih sayang.

Walaupun ia mungkin agak menakutkan, membesarkan tujuh anak adalah pengalaman yang sangat unik. Apabila anak kucing ini bertambah manis dan gebu setiap hari, Rachel gembira.

“But mengasuh saya, dan saya hanya pergi dengan anak kucingnya,” katanya. Saya memuja setiap satu daripada mereka, “kata Rachel.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending