Siapa Rayan, Kronologi Bagaimana Dia Jatuh Ke Dalam Pergi 32 Meter

Beberapa hari ini telah tular mengenai kisah seorang kanak-kanak berusia 5 tahun terjatuh ke dalam lubang perigi sedalam 32 meter di Magribi. Hal ini mendapat perhatian wargamaya di seluruh dunia. Sehingga 5/2/2022 kanak-kanak ini masih lagi berada di dalam lubang peribi selepas beberapa hari. Misi menyelamat sedang dilaksanakan.

Bagaimana Rayan Jatuh Perigi

Menurut sumber akhbar mengatakan bahawa pada 1 Februari 2022 yang lalu, kanak-kanak ini telah dibawa oleh ayatnya untuk membaik pulih sebuah perigi kering berdekatan dengan rumah mereka. Ketika bapaknya sedang sibuk melakukan kerja Rayan berkemungkinan berada dekat dengan kawasan perigi tersebut.

Bapanya menyedari bahawa Rayan sudah tidak ada dikawasan tersebut selepas beberapa ketika. Ini membuatkan dia meminta bantuan daripada orang kampung untuk membantu mencari anaknya tersebut.

Selepas mencari mereka telah menyedari bahawa Rayan telah terjatuh ke dalam perigi kering tersebut. Namun misi penyelamatan daripada warga kampung tidak dapat diteruskan selepas perigi itu mempunyai kedalaman lebih daripada 30 meter dan berukur lilit 25 sentimeter lebar.

Source: Meldef

Pihak berkuasa telah diminta untuk membantu mengeluarkan kanak-kanak tersebut daripada lubang perigi.

Menurut sumber, kanak-kanak tersebut diawasi dengan kamera. Bukan itu sahaja dia diberikan bantuan makanan dan corong oksigen bagi membantu kanak-kanak tersebut untuk terus hidup dibawah.

Pelbagai cara telah cuba dilaksanakan oleh pihak berkuasa untuk membawa kanak-kanak itu ke atas. Antara cadangan awal adalah dengan menghantar seseorang ke bawah dengan menggunakan tali. Namun cadangan itu dibatalkan selepas membuat kira-kira perigi yang semakin mengecil apabila semakin dalam.

Misi ini diteruskan dengan usaha menggala keseluruhan tanah untuk mencapai kedalaman dimana Rayan sedang berada. Namun cara ini berisiko tinggi. Namun hanya cara ini sahaja terpaksa dilaksanakan oleh pasukan penyelamat bagi membantu kanak-kanak tersebut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*