Connect with us

Semasa

Siapa Rayan, Kronologi Bagaimana Dia Jatuh Ke Dalam Pergi 32 Meter

Published

on

Beberapa hari ini telah tular mengenai kisah seorang kanak-kanak berusia 5 tahun terjatuh ke dalam lubang perigi sedalam 32 meter di Magribi. Hal ini mendapat perhatian wargamaya di seluruh dunia. Sehingga 5/2/2022 kanak-kanak ini masih lagi berada di dalam lubang peribi selepas beberapa hari. Misi menyelamat sedang dilaksanakan.

Bagaimana Rayan Jatuh Perigi

Menurut sumber akhbar mengatakan bahawa pada 1 Februari 2022 yang lalu, kanak-kanak ini telah dibawa oleh ayatnya untuk membaik pulih sebuah perigi kering berdekatan dengan rumah mereka. Ketika bapaknya sedang sibuk melakukan kerja Rayan berkemungkinan berada dekat dengan kawasan perigi tersebut.

Bapanya menyedari bahawa Rayan sudah tidak ada dikawasan tersebut selepas beberapa ketika. Ini membuatkan dia meminta bantuan daripada orang kampung untuk membantu mencari anaknya tersebut.

Selepas mencari mereka telah menyedari bahawa Rayan telah terjatuh ke dalam perigi kering tersebut. Namun misi penyelamatan daripada warga kampung tidak dapat diteruskan selepas perigi itu mempunyai kedalaman lebih daripada 30 meter dan berukur lilit 25 sentimeter lebar.

Source: Meldef

Pihak berkuasa telah diminta untuk membantu mengeluarkan kanak-kanak tersebut daripada lubang perigi.

Menurut sumber, kanak-kanak tersebut diawasi dengan kamera. Bukan itu sahaja dia diberikan bantuan makanan dan corong oksigen bagi membantu kanak-kanak tersebut untuk terus hidup dibawah.

Pelbagai cara telah cuba dilaksanakan oleh pihak berkuasa untuk membawa kanak-kanak itu ke atas. Antara cadangan awal adalah dengan menghantar seseorang ke bawah dengan menggunakan tali. Namun cadangan itu dibatalkan selepas membuat kira-kira perigi yang semakin mengecil apabila semakin dalam.

Misi ini diteruskan dengan usaha menggala keseluruhan tanah untuk mencapai kedalaman dimana Rayan sedang berada. Namun cara ini berisiko tinggi. Namun hanya cara ini sahaja terpaksa dilaksanakan oleh pasukan penyelamat bagi membantu kanak-kanak tersebut.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Syeikh Yusuf al-Qaradawi meninggal dunia

Published

on

KUALA LUMPUR: Innalillahiwainnaillaihirojiun, tokoh besar dalam dunia Islam kontemporari Sheikh Yusuf al-Qardawi telah meninggal dunia pada usia 96 tahun, hari ini (Isnin).

Perkara ini disahkan di dalam facebook rasminya:

“Imam Yusuf Al Qardhawi, semoga Allah merahmatinya, yang menghabiskan hidupnya demi menjelaskan syariat Islam dan membela ummatnya, meninggal siang tadi,” tulis admin facebooknya.

Tempat pengebumian Allahyarham akan diumumkan dalam masa terdekat.

Syeikh Yusuf al-Qardawi telah lahir pada 9 september 1926, merupakan ulama besar dari Mesir.

Dr Ustaz Rozaimi Ramlee turut berkongsi mengenai pemergian tokoh Islam ini dalam laman facebooknya.

Baru mendapat berita pemergian tokoh besar dalam dunia akademik dan dakwah Dr Yusuf al-Qaradawi. Begitu sedih mendengar berita ini. Beliau adalah tokoh yang banyak memberikan manfaat ilmu pada diri saya.

Pastinya legasi ilmu yang beliau tinggalkan akan kekal walaupun beliau telah pergi meninggalkan kita.
Moga Allah ampunkan beliau dan mencucuri rahmat ke atas rohnya.
Dr Rozaimi Ramle

Continue Reading
Advertisement

Trending