Connect with us

Tips Dan Petua

Buat Sendiri Pulut Panggang Inti Ikan Stail Pantai Timur. Rasanya Sedap Terbaek!

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Buat Sendiri Pulut Panggang Inti Ikan Stail Pantai Timur. Rasanya Sedap Terbaek!

Beli pulut panggang tapi bila makan frust sebab pulut tak rasa lemak dan inti kelapa pula rasa hampas.

Kalau nak puas hati makan kenalah belajar buat sendiri. Tapi apa kata cuba buat pulut panggang stail pantai timur yang berisi inti ikan.

Siapa yang pernah makan saja tahu kesedapannya. Inti ikan ini ada rasa pedas dan juga sedikit manis, memang terbaik rasanya. Nak cuba? Boleh ikut perkongsian Suhada Ghads.

Buat sendiri pulut panggang, cuba versi pantai timur

ARTIKEL LAIN : Resipi Pepes Ikan Sedap. Boleh Masak Cara Kukus & Bakar

Pulut panggang stail Terengganu inti ikan siap! Ini cara membuatnya

Bahan sambal ikan:

  • Ikan kembung 1kg
  • Bawang merah 7 biji
  • halba
  • halia
  • Santan 2 cawan
  • Garam, gula secukup rasa

Cara membuat:

1. Rebus ikan, asingkan tulang. Bawang merah dan halia dimayang halus. Halba pula direndam terlebih dahulu.

2. Ikan yang diasingkan tulang kalau rajin tumbuk untuk hancurkan. Tapi untuk mudah kisar terus bersama dengan santan tapi jangan hancur sangat.

3. Tuang semua bahan kisar dalam kuali bersama bahan lain. Kacau dan masak sampai jadi sambal. Perasakan dengan garam dan gula (sambal ikan ini lagi sedap jika ada rasa manis sedikit).

4. Kacau sambal ikan tapi jangan sampai kering sangat. Biar lembap-lembap baru sedap. Siap sambal ikan.

Bahan untuk pulut

  • 1kg beras pulut -rendam 2-3jam
  • Santan pekat 1 kg
  • Garam, gula

Cara membuat:

1. Pertama sekali kukus beras pulut 30 minit. Tapi jika air dalam pengukus dah panas menggelegak kukus dalam 20 minit saja.

2. Bancuh siap-siap santan dengan garam dan gula (jangan banyak). Arong atau gaul pulut dalam santan yang dah dibancuh.

3. Kukus lagi selama 30 minit. Kemudian tutup air dan boleh bungkus pulut panggang.

4. Cara bungkus, ada petua guna kapur supaya pulut tak melekat pada tangan. Tapi saya cuma guna minyak masak dan sapu sikit pada daun pisang yang dah dilayur.

5. Dah letak pulut atas daun pisang, letak inti dan tutup hujungnya guna lidi. Kemudian bolehlah dibakar.

Selamat mencuba.

ARTIKEL LAIN : Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

Sumber : Suhada Ghads

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Jika ada roti sandwich di dapur tu boleh cuba buat Garlic bread ketagih ni.

Sebab ape ketagih?

Sebab bila makan tak boleh nak stop. 1 bungkus roti Gardenia yang panjang tu boleh habis sekelip mata je. Anak-anak yang kurang makan roti pun pun berulang kali makan. Memang licin dibuatnya.

Anda nak cuba? Jom ikuti perkongisan resepi oleh Siti Norizan di bawah ini.

RESEPI GRALIC BREAD KETAGIH

ARTIKEL LAIN : Cara Buat Kuih Ropa, Kuih Tradisi Dari Terengganu. Inti Ikan Paling Sedap

Makan panas-panas, memang tak sedar dah makan berapa keping tau.. Makan macamtu pon dah sedap, apatah lagi Kalau makan dengan mushrooms soup

BAHAN-BAHAN :

  • Roti
  • Marjerin/butter/planta
  • Bawang putih ditumbuk halus atau cincang halus – saya guna 3 ulas untuk 6 keping roti
  • Parsley flakes/mix herb/daun bawang atau daun sup cincang halus

CARA-CARA :

1. Tumbuk bawang putih. Gaul dengan majerin/butter. Masukkan daun parsley flakes/mix herb/daun bawang tadi. Kacau rata.

2. Sapu rata atas roti. Potong 2 atau 3.

3. Susun dalam tray.

4. Panaskan oven api atas bawah 170°c.

5. Spray atau renjis roti dengan air. Untuk melembabkan roti (bila makan tak la rasa kering/atau tercekik)

6. Masukkan tray dalam oven. Kalau takde oven biasa tu guna oven toaster pon boleh.

  • Ikut resepi asal bakar dalam masa 17 minit.
  • 3 minit terakhir bakar guna api atas jer utk garingkan bahagian atas.

Siap.

Boleh dimakan macam tu jer pon dah sedap atau cicah dengan mushroom sup/sup ayam atau sup apa-apa pon boleh.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Siti Norizan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending