Connect with us

Umum

Big Boss Mari Sudah Tu, Cepat Sambut Dia Kat Sana Tu Dia Jeling Kita Dah Tu

Published

on

Big Boss Mari Sudah Tu, Cepat Sambut Dia Kat Sana Tu Dia Jeling Kita Dah Tu

Ia adalah hari besar untuk pasangan pengantin, secara teknikal. Persiapan rapi mereka akhirnya menghasilkan apa yang mereka percaya akan menjadi perkahwinan yang tidak dapat dilupakan.

Tetapi bukan pengantin baru yang gembira yang semua orang bercakap tentang hari itu.

Mereka merujuk kepada Moose, pembawa cincin cantik pasangan itu.

Jelas sekali, daripada mengecualikan haiwan kesayangan mereka daripada perayaan perkahwinan, pasangan itu memutuskan untuk memberinya peranan utama — dan untuk memastikan dia melihat bahagian itu.

Walaupun tidak dinafikan ramai tetamu bergaya yang hadir untuk majlis itu, Moose, dengan kolar dan tali leher tersuai kecilnya, dengan mudah mencuri perhatian. Dan kemudian dia memenangi internet.

Pengiring manusia Moose di majlis perkahwinan itu menghantar tweet gambar kucing cantik itu, dan imej itu dengan cepat menjadi tular:

Tidak mengambil masa lama bagi pengulas untuk mengambil perhatian tentang penampilan agung Moose – menunjukkan bahawa, walaupun menjadi kucing di majlis perkahwinan, dia entah bagaimana kelihatan melebihi segalanya.

Seorang pengguna Twitter menyatakan, “Saya rasa saya berhutang wang kepada haiwan ini.”

Seorang lagi meneruskan dan mengemas kini foto Moose dengan beberapa perubahan yang sesuai.

Dan begitu sahaja, Moose bertukar daripada kucing rawak kepada selebriti internet yang bonafide.

Tiada kata-kata tentang perasaan pasangan pengantin baru ini tentang dikalahkan oleh pembawa cincin mereka – tetapi terima kasih sebahagian besarnya kepada kucing yang cantik itu, hari besar mereka tidak akan dilupakan tidak lama lagi.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending