Connect with us

Umum

(video) “Makan dalam ni dik” Acah Main Phone Sambil Dodoikan Adik, Gelagat Si Kecil ‘Perli’ Ibu Buat Netizen Geli Hati

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

(video) “Makan dalam ni dik” Acah Main Phone Sambil Dodoikan Adik, Gelagat Si Kecil ‘Perli’ Ibu Buat Netizen Geli Hati

Anak-anak ini ibarat kain putih, ibu bapalah yang bakal mencorakkannya.

Ibu bapa ini selalu dijadikan sebagai contoh dan ‘role model’ kepada anak-anak supaya mereka mudah mempelajari dan mengikuti apa yang ibu bapa mereka lakukan.

Bukan itu sahaja, aksi-aksi orang dewasa juga kebiasaannya mudah ditiru dan diikuti oleh mereka sehinggakan mereka terlihat lucu berbuat demikian.

Sama seperti kisah yang tular di laman TikTok baru-baru ini yang memaparkan telatah seorang kanak-kanak yang mencuri perhatian ramai.

Menerusi video yang dimuat naik oleh @rabiatulazhr_ yang dipercayai ibu kepada kanak-kanak tersebut, dapat dilihat bahawa anaknya itu sedang mendodoikan adiknya yang sedang tidur di dalam buaian.

Jika kita lihat video itu sekali lalu, tiada apa pun yang aneh.

Akan tetapi apabila dilihat dengan teliti, sebenarnya anak lelakinya itu sedang mendodoikan adiknya sambil menggayakan perbuatan seperti sedang ‘scroll’ skrin telefon bimbit.

Hal itu dipercayai dilakukan kerana dia sering melihat ibunya berbuat demikian dan meniru perbuatan tersebut.

Apa yang lucunya, gayanya itu dilihat seakan memerli ibunya yang sering menggunakan telefon bimbit ketika mendodoikan adiknya.

“Cara-cara ibu menjaga anak, dia ‘tiru’ mama dia,” tulis ibunya itu di dalam kapsyen video berkenaan.

VIDEO KLIK DISINI

Ketika artikel ini sedang ditulis, video ini telah mencecah sebanyak 376.2K tontonan, 29.5K tanda suka, dan 1082 komen.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warganet terhibur melihat telatah anak kecil itu dan berseloroh mengenainya.

Antara komen netizen:

“😂😂 byk yg terasa ni dik😂”

“children see children do hahahaha correct sangat niiii 😂.. anak saya pun dah pandai ikut. yang x elok pun ikut sekali🥺”

“jgn ngajor yg bukan² kat adik ye 🤣🤣”

“Mcm tu je dia nganjing mama dia😂😂😂”

“kids see kids do.mcm time dorg gaduh adik bradik ibu/abah ckp “jgnla gaduh2”.bl ibu abah sj btekak hal2 silly kdg tu dorg ulang blk “jgnla gaduh2″😂😂”

Sumber: yoy

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending