Connect with us

Umum

Monyet petik kacang buncis dan riak mukanya ketika gigih bekerja sungguh mencuit hati

Published

on

Monyet petik kacang buncis dan riak mukanya ketika gigih bekerja sungguh mencuit hati

Jika di Malaysia atau negara jiran, kita biasa melihat monyet capuchin bekerja membantu tuan di kebun dan paling terkenal sebagai pemetik buah kelapa yang mahir dan kesemua monyet ini tidak popular pun.

Namun sebuah keluarga dari Tennessee, Amerika Syarikat memelihara seekor monyet capuchin bernama Gaitlyn Rae yang dianggap seperti ahli keluarga sendiri, dan dia seekor monyet yang memiliki ramai peminat.

Gaitlyn Rae monyet capuchin berusia 9 tahun yang menjadi sensasi tular di TikTok dengan mempunyai 7 juta pengikut.

Monyet yatim piatu ini telah tinggal bersama tuannya sejak dia berusia 8 minggu selepas diselamatkan dari hidupan liar, dan sejak itu Gaitlyn Rae menganggap dirinya seperti seorang manusia.

Dalam salah satu video yang dimuat naik di TikTok dan tular di laman media sosial lain, Gaitlyn Rae mengubah tugas biasa memetik kacang buncis menjadi sesuatu yang mencuit hati dengan wajah comel yang dibuatnya.

Monyet peliharaan ini sedang membantu ibunya menyediakan makan malam.

Dia diberikan seperiuk besar kacang buncis untuk dipetik di hadapannya dan tugasnya adalah untuk mengambil lalu memetiknya.

Dan setiap kali Gaitlyn Rae memetik kacang buncis menjadi dua, dia membuat muka yang paling kelakar!

Patahkan satu demi satu dengan mukanya itu, dengan begitu tekun dan fokus, sampai kesemuanya dipatahkan menjadi dua.

Gaitlyn Rae seekor monyet yang amat rajin membantu ibu bapanya di dapur.

Monyet ini dilayan lebih seperti kanak-kanak berbanding haiwan peliharaan. Dan ia tidak mengambil masa yang lama apabila Gaitlyn Rae yang selalu dimanjakan itu mula menjadi tular apabila aksi lucu dan bijaknya dirakam serta dimuat naik di media sosial.

Buktinya, tengok sahajalah riak mukanya ketika bersungguh-sungguh mematahkan kacang buncis itu. Siapa sahaja boleh tergelak dibuatnya.

Dengan pengikut teguh melebihi 7 juta pengikut di TikTok sahaja, agak selamat untuk mengatakan si monyet comel Gaitlyn Rae sebagai bintang sensasi internet.

Keazaman si monyet yang agak memukau dan menggelikan hati pada masa yang sama. Dia memetik kacang demi kacang, mengerutkan mukanya, mengembangkan hidung yang siap dengan memuncung sekali.

Dan, sudah tentu, akhir sekali Gaitlyn Rae mahu mencuba merasa kacang buncis itu buat sebatang dua.

Kena bagi upahlah buat si monyet yang kuat bekerja. Kerja yang bagus Gaitlyn!

VIDEO KLIK DISINI

Sumber: TikTok Gaitlyn Rae

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Published

on

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Seorang lelaki cukup menguji kesabaran seekor kucing yang mengantuk apabila dia dengan sengaja menyanyikan lagu kuat-kuat. Menerusi video yang dimuat naik oleh pemilik akaun bernama MCMC di Facebook, dilihat kucing yang matanya terpejam itu sedang baring di sebelah seorang lelaki. Nampaknya kucing itu hendak tidur. Namun apa yang dilakukan oleh lelaki tersebut membuatkan kucing berkenaan berasa bengang.

Pada mulanya lelaki tersebut turut sama menyanyikan lagu yang berkumandang di radio dengan nada rendah. Namun melihatkan tiada tindak balas daripada kucingnya, dia meninggikan sedikit nada suaranya. Kucing tersebut terus memandang tepat ke arahnya. Lelaki itu merendahkan nada suaranya dan kucingnya kembali menutup mata.

Lelaki itu menyanyikan lagi lagu tersebut dengan nada perlahan dan tinggi. Apabila dia menyanyi dengan nada tinggi, kucing yang mengantuk itu bangun dan mengagah untuk mencakar. Lelaki itu terdiam. Kucing yang mengantuk itu kemudiannya beralih tidur dan membelakangkan tuannya.

Nampaknya lelaki tersebut masih belum puas lagi mengganggu tidur kucing peliharaannya itu. Sesekali dia akan meninggikan nada suaranya dan membuatkan kucingnya membuka mata semula.

Kucing itu dilihat hampir hilang sabar tetapi masih tidak mencakar tuannya. Renungan mata dan sedikit agahan hanya untuk menakut-nakutkan tuannya itu dengan harapan tuannya itu berhenti mengganggu tidurnya.

Lelaki itu berhenti menyanyi apabila dia melihat kucingnya lebih agresif. Mungkin kesabaran kucingnya semakin menipis tetapi tidak bertindak ganas. Namun dia bimbang juga jika kucingnya itu benar-benar akan mencakarnya.

Lelaki itu berterusan mengusik kucingnya dan akhirnya kucing tersebut hilang sabar. Kucing itu menggigit manja siku tuannya.

Lelaki berkenaan terjerit kecil. Walaupun berasa sakit tetapi nampaknya dia begitu puas kerana dapat mengusik kucingnya itu.

Kepada pemilik kucing di luar sana, pernahkah anda melakukan hal yang sama seperti lelaki tersebut? Jika pernah, apakah tindak balas kucing anda? Sudilah kiranya anda berkongsi pengalaman anda di ruangan komen.

VIDEO KLIK DISINI

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending