Connect with us

Tips Dan Petua

Guna Cara Mudah Ni Kalau Nak Tanam Peria Di Rumah. Dua BuIan Dah BoIeh Petik

Published

on

Guna Cara Mudah Ni Kalau Nak Tanam Peria Di Rumah. Dua BuIan Dah BoIeh Petik

Sayur peria ini walau ada yang kata pahit tapi tetap ramai peminatnya. Rasa pahit ini kalau hiIang kalau betul cara basuh dan masak.

Peria ini juga antara sayuran yang boleh kita tanam di rumah. Nak cuba tanam? Boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Siti Rokiah Che Hat.

Cara tanam peria yang betul dan mudah

Penyediaan dan pemilihan benih

Terdapat dua cara yang boleh digunakan untuk menanam peria.

  • Pertama, menanam peria terus pada tanah.
  • Kedua, semai biji peria dalam polibeg terlebih dahulu.

Apabila telah besar sedikit, baru tanam di dalam tanah kebun.

Penggunaan kedua-dua cara ini bergantung pada musim penanaman. Sekiranya penanaman dilakukan pada musim hujan, lebih baik jika penanaman dilakukan dengan menggunakan kaedah pertama iaitu biji benih ditanam terus pada tanah, kerana daya pertumbuhan benih dalam keadaan ini adalah baik.

Sementara itu, jika penanaman dilakukan pada musim kemarau, penanaman harus dilakukan dengan menggunakan kaedah kedua iaitu biji benih perlu disemai terlebih dahulu, kerana akan menjamin pertumbuhan benih yang bagus di dalam polibeg. Biji peria mesti berasal dari tanaman yang sihat, kuat dan mempunyai produktiviti yang tinggi.

Penyediaan tanah

Tanah untuk penyemaian adalah campuran tanah dan kompos dengan nisbah 1: 1 atau kompos yang dicampur dengan tanah dan pasir dalam nisbah 1: 1:

1. Benih disemai dengan jarak 2 cm x 2 cm. Setelah berumur lebih kurang 10 hari, benih dipindahkan ke polibeg kecil.

Cara tanam peria

Anak benih siap dipindah dari polibeg kecil ke dalam pasu / polibeg besar setelah berumur lebih kurang 3 minggu iaitu setelah mempunyai 3-4 daun. Perkara ini dibuat agar peria yang dipindahkan tumbuh dengan baik dan sistem akar anak benih tidak boleh terganggu.

Sebelum dipindahkan ke pasu / polibeg besar, pasu / polibeg harus diisi dengan campuran tanah dan baja dan tambahkan baja phosphor dan kalium secukupnya.

Selanjutnya, bahagian bawah periuk / polibeg diberikan lapisan serpihan bata merah. Anak benih dikeluarkan dari polibeg kecil bersama tanahnya lalu pokok ditanam dan dipadatkan.

Pada awal penanaman, peria mesti terkena sinar matahari pagi tetapi perlu mengelakkan panass terik pada waktu siang. Oleh itu, penanaman peria dalam polibeg lebih digalakkan daripada di tanah. Selain mengelakkan panass terik matahari, nutrien dalam beg poli juga lebih terkawal, dan pembersihan rumpai lebih mudah.

Pembajaan

Baja asas dilakukan dengan mencampur 2-3 kg baja dengan tanah 1 minggu sebelum penanaman. Ketika penanaman dilakukan, 20 gram baja NPK perlu ditambah. Pembajaan tambahan pertama diberikan semasa tanaman berumur 3 minggu dengan dos 10 gram baja NPK. Sementara itu, pembajaan seterusnya dilakukan pada selang waktu 2 minggu sehingga tanaman berumur 4 bulan dengan dos sama.

Penyelenggaraan

Pembersihan rumpai dilakukan seminggu sekali bersama dengan penimbunan agar sistem akar menjadi sihat. Peria tidak tahan kekeringan, jadi pada musim kering penyiraman harus dilakukan setiap hari.

Peria memerlukan sokongan, atau tiang supaya ia boleh menjalar. Ini akan meningkatkan pengeluaran buah, mengurangkan kebarangkalian buah bu.suk, memudahkan kawalan dari per0sak dan memudahkan penuaian.

Sokongan diberikan ketika berumur 3 minggu. Sokongan boleh dibuat berupa tiang, dan terowong atau pembinaan gerbang setinggi 1.5-2 m. Pemangkasan mesti dilakukan untuk menghilangkan dahan sampingan yang tidak produktif dan ia dilakukan semasa umur 3 dan 6 minggu.

Pengurusan per0sak

Per0sak yang paling biasa adalah lalat buah, Epilachna sp., Aphids, tryps, tungau dan siput. Pengawalan lalat buah dilakukan dengan membungkus buah menggunakan kertas ketika buahnya masih kecil (panjang 2-3 cm).

Penyak!t yang biasa berlaku ialah cendawan tepung, layu bakter!a, layu fusarium, serkospora, dan viru$ (CMV). Pengawalan dilakukan dengan membersihkan dan menggunakan ra.cun kulat secara selektif.

Tuaian

Penuaian buah boleh dilakukan apabila buah tidak tua sangat dan nodul masih rapat. Ia boleh dibuat dengan cara memot0ng tangkai buah dengan pi$au tajam.

Berbeza apabila penuaian untuk diambil biji/benih, tuai buah yang masak, iaitu ketika warna kulit buah kuning atau merah. Peria boleh dituai pada usia kira-kira 55 hari selepas penanaman dan boleh dilakukan berkali-kali.

Pengeluaran buah boleh mencapai 10-12 buah per tanaman atau 10-15 ton / ha. Buah yang r0sak dan berpenyak!t perlu dipisahkan daripada tanaman agar ia dapat menjaga kualiti tanaman.

Buah peria tidak tahan lama, oleh itu lebih baik dimasak atau dijual segera selepas tuai. Penyimpanan pada suhu 12-130C dan kelembapan 85-90% dapat mengekalkan kualiti buah selama 2-3 minggu.

Semoga bermanfaat

Sumber : Siti Rokiah Che Hat

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan

Published

on

Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan

Betik antara pokok buah yang selalu ditanam di halaman rumah. Dan sekarang ramai pula yang sedang mencuba menanam pokok betik sekaki.

Pokoknya pendek tapi berbuah lebat dan saiznya lebih panjang dan lonjong dari betik biasa (mungkin dari sini dapat namanya).

Biji benihnya boleh dibeli di nurseri mana kala cara penanamannya boleh ikut seperti yang dikongsi oleh Donis De Donnis
Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan

Tip Tanam Dan Penjagaan Betik Sekaki

ARTIKEL LAIN : Nak Pokok Buah Hasil Lebat, Tak Buruk, Kenalah Buat 2 Air Semburan Ini

Penyediaan biji benih – ebelum menyemai benih betik sekaki, rendam dulu benih dalam air suam, iaitu campurkan 1/2 cawan air panas dengan 1/2 cawan air pada suhu bilik. Suhu sekitar 35 hingga 40 darjah Celsius selama 2 jam.

Biji benih boleh disemai di atas tapak tray menggunakan cocopeat atau peatmoss atau tanah organik.

Biji benih akan mula bercambah selepas 5 ke 8 hari.Apabila anak benih sudah mula membesar, taburkan racun siput disekeliling untuk mengelakkan serangan siput.

Selepas anak benih berumur 4 minggu atau mempunyai daun 8 helai, anak semaian boleh di pindahkan.

Cara penanaman

  • Kawasan penanaman hendaklah bersih dan digembur terlebih dahulu.
  • Gali lubang sedalam 30 cm X 30 cm lebar. Semasa anda menanam, gaulkan tanah bersama baja NPK subur.
  • Gunakan sungkup untuk elakkan rumpai atau rumput tumbuh.

Pembajaan

1. Pembajaan pokok betik adalah penting supaya dapat menghasilkan buah yang banyak dan berkualiti.

2. Pembajaan asas dengan menggunakan baja organik seperti tahi ayam.

3. Baja NPK subur ( baja subur) digunakan dengan kadar 50gram usia pokok 1bulan ke 2bulan. 100gram usia pokok 3 bulan dan 300gram usia pokok 5 bulan.

4. Baja NPK buah pula diberikan pada bulan ke enam sebanyak 300 gram sepokok setiap 6 bulan.

5. Pengairan juga penting terutama pada musim kemarau,pokok betik perlu mendapatkan air yang cukup, kekurangan air boleh menyebabkan bunga bunga gugur.

Penghasilan Buah

Betik berbuah selepas 5 bulan disemai. Ia berbuah berpanjangan.

Pokok berbuah paling banyak ketika berumur 10 bulan atau 1 tahun. Petik berbuah apabila hampir ranum, iaitu apabila buah kekuningan.

Sepokok betik boleh menghasilkan 25 kilo sepanjang hayatnya.Masa pengeluaran hasil yang banyak adalah diantara 18-24 bulan.
Jangka hidup betik antara 1-4 tahun .Hayat berbuah banyak 2 tahun.

TIP

Pohon betik akan hidup subur di kawasan lapang yang tidak terdedah kepada angin kencang. Jika angin kuat pendebungaan buah tidak akan berlaku. Bunga akan gugur.Pastikan kawasan anda mempunyai cahaya matahari yang cukup.

ARTIKEL LAIN : Cara Buat Baja Kulit Telur Untuk Kuatkan Akar Tanaman. Mudah Dan Menjimatkan Kos

Sumber: Donis De Donnis & FB Abd Jalil

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending