Connect with us

Kewangan

ASNB umum Dividen ASB 2022: Tarikh Keluar Dividen 2023

Published

on

Pasti ramai masyarakat diluar sana sebelum ini tertunggu-tunggu pengumuman dividen ASB tahun tini. Selain mengharapkan pulangan yang luamayan, ada juga diantara rakyat cuba untuk memaksimakan pulangan melalui teknik pinjaman

Semua mengharapkan ada kenaikan pengagihan pendapatan ASB berbanding tahun sebelumnya. Jadi berikut adalah pengumuman Dividen ASB.

Pada Khamis, ASNB telah mengumumkan dividen ASB sebanyak 4.6sen seunit dengan tambahan bonus 0.50 sen seunit. Ini secara tidak langsung jumlah keseluruhan pengumuman adalah 5.1%.

Jika dilihat kepada sejarah nilai agihan pemodalan nasional berhad ini, pada tahun ini terdapat sedikit kenaikan berbanding 2 tahun lalu.

Tarikh Keluar Dividen 2023

Tarikh akhir pengeluaran ASB 2022 adalah pada 22 Disember 2022. Manakala tarikh tutup penutupan akaun/penangguhan urusniaga asb 2022 pula adalah 23 Disember 2022 sehingga 2 Januari 2023.

Dividen ASB 2022

Jumlah keseluruhan penagigan pendapatan ASB adalah sebanyak RM8.9billion yang akan memanfaatkan lebih 10 juta pemegang unit ASB.

Walaupun keadaan pasaran kini dalam keadaan yang tidak baik, pengurus kumpulan PNB, Tun Arifin Zakaria mengatakan bahawa agihan pendapatan yang kompetitif kepada pemegang unit ASB termasuk bonus tambahan pada tahun ini tetap diberikan.

“Bonus tambahan itu adalah untuk membantu pemegang unit kami berhadapan dengan tekanan kos sara hidup” – Tun Ariffin Zakaria

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Trending