Connect with us

Kewangan

ASNB umum Dividen ASB 2022: Tarikh Keluar Dividen 2023

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Pasti ramai masyarakat diluar sana sebelum ini tertunggu-tunggu pengumuman dividen ASB tahun tini. Selain mengharapkan pulangan yang luamayan, ada juga diantara rakyat cuba untuk memaksimakan pulangan melalui teknik pinjaman

Semua mengharapkan ada kenaikan pengagihan pendapatan ASB berbanding tahun sebelumnya. Jadi berikut adalah pengumuman Dividen ASB.

Pada Khamis, ASNB telah mengumumkan dividen ASB sebanyak 4.6sen seunit dengan tambahan bonus 0.50 sen seunit. Ini secara tidak langsung jumlah keseluruhan pengumuman adalah 5.1%.

Jika dilihat kepada sejarah nilai agihan pemodalan nasional berhad ini, pada tahun ini terdapat sedikit kenaikan berbanding 2 tahun lalu.

Tarikh Keluar Dividen 2023

Tarikh akhir pengeluaran ASB 2022 adalah pada 22 Disember 2022. Manakala tarikh tutup penutupan akaun/penangguhan urusniaga asb 2022 pula adalah 23 Disember 2022 sehingga 2 Januari 2023.

Dividen ASB 2022

Jumlah keseluruhan penagigan pendapatan ASB adalah sebanyak RM8.9billion yang akan memanfaatkan lebih 10 juta pemegang unit ASB.

Walaupun keadaan pasaran kini dalam keadaan yang tidak baik, pengurus kumpulan PNB, Tun Arifin Zakaria mengatakan bahawa agihan pendapatan yang kompetitif kepada pemegang unit ASB termasuk bonus tambahan pada tahun ini tetap diberikan.

“Bonus tambahan itu adalah untuk membantu pemegang unit kami berhadapan dengan tekanan kos sara hidup” – Tun Ariffin Zakaria

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kewangan

Nak Mudah Simpan Duit, Lelaki Ini Kongsi Cara Mudah Simpan Duit Dengan Bijak dan Berkesan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Nak Mudah Simpan Duit, Lelaki Ini Kongsi Cara Mudah Simpan Duit Dengan Bijak dan Berkesan

Korang susah nak simpan duit? Bila simpan cukup bulan korek? Ikut cara brader ni, confirm boleh simpan duit untuk kahwin atau beli kereta. Cubalah

Sifat suka menabung haruslah diterapkan kepada semua anak-anak sejak dari kecil lagi. Jadi, ibu bapalah yang bertanggungjawab untuk melatih anak mereka cara simpan duit dengan memberikan sokongan seperti membeli tabung sebagai galakan untuk terus menabung.

Pada masa kini di m3dia s0sial pengguna sering berkongsi bagaimana cara untuk menyimpan duit dengan cepat. Walau bagaimanapun, setiap tips dan cara simpan duit yang dikongsikan bukannya semua sesuai untuk setiap orang

Setiap individu itu pasti ada cara mereka yang tersendiri untuk mencapai matlamat dalam simpanan duit yang dilakukan.

Memetik perkongsian dari laman World of Buzz, seorang pengguna Fbk telah berkongsi bagaimana cara nak menyimpan duit yang telah digunakannya untuk menabung duit dengan lebih efektif dan fleksibel yang boleh dicuba oleh sesiapa sahaja.

Menurut Khangwei, pada tahun lepas dia telah bercadang untuk menyimpan duit, walau bagaimanapun setelah sembilan bulan berlalu, dia masih lagi gagal untuk merealisasikan keinginannya untuk menyimpan duit tersebut.

Jadi, Khangwei telah mencuba cara kawannya sendiri iaitu dengan membuat simpanan RM20 pada setiap hari. Walau bagaimanapun, Khangwei merasakan jumlah simpanan sebanyak RM20 itu terlalu tinggi dan begitu membebankan dirinya.

Lalu, Khangwei telah mendapat idea baru selepas memikirkan apakah cara yang terbaik untuk dia terus menabung dengan lebih mudah. Dengan cara ini Khangwei telah berjaya menyimpan duit dengan bijak dan berkesan.

1. Simpan sekeping duit RM1 dan RM5 di dalam tabung atau di dalam botol pada setiap hari.

2. Sekiranya tiada sekeping duit RM5 di dalam wallet, haruslah digantikan dengan duit RM1 sebanyak 5 keping.

3. Jika tiada RM1 dan RM5 sekeping dalam tangan, jadi, haruslah meletakkan wang bernilai RM10 sebagai ganti ke dalam tabung.

4. Wajib atau perlu simpan dalam tabung RM50 pada setiap kali hari gaji

Melalui perkongsian Khangwei tersebut, dia menjelaskan yang dia telah mengeluarkan duit simpanannya itu dan mengira jumlah yang telah tersimpan dengan menggunakan tips dan caranya sendiri selepas tiga bulan berlalu.

Ternyata strategi Khangwei itu sangat menjadi kerana dia telah berjaya mengumpul duit yang jumlahnya sama banyak dengan nilai gajinya selama sebulan.

Khangwei turut berpendapat bahawa menyimpan duit di dalam bekas seperti botol air ada kebaikannya yang tersendiri memandangkan dengan cara tersebut dia dapat menghalang dirinya sendiri daripada terus mengeluarkan wang yang telah disimpan itu.

Memang ada betulnya strategi dan tips yang dikongsikan Khangwei. Jom sama-sama kita simpan duit dengan cara ini. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

Continue Reading
Advertisement

Trending