Connect with us

Umum

Alahai Kau Ni Oyen Aku Tengah Banyak Kerja Nak Rep4ir Jeep Ni Kau Boleh Pulak Ajak Bergurau.

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Alahai Kau Ni Oyen Aku Tengah Banyak Kerja Nak Rep4ir Jeep Ni Kau Boleh Pulak Ajak Bergurau.

Jurugambar Steve Hamel tid4k menyedari bahawa ia akan menjadi permulaan perjalanan yang hebat apabila dia mengerjakan jipnya di garajnya pada akhir Disember tahun lalu. Steve melihat seek0r kucing yang cantik dan mesra di garajnya,

dan kerana dia tidak mempunyai sebarang kucing, dia secara semulajadi membuat kesimpulan bahawa dia hil4ng dan pergi mencari keselamatan.

Steve melihat kucing berambut merah itu menyertainya di garaj ketika dia sedang memerk1sa kenderaan itu. Kucing itu memasuki jip dengan tenang, seolah-olah dia tahu apa yang dia lakukan, dan nampaknya dia ingin berkongsi pengetahuan kucingnya yang luas.

Steve menyatakan:

“Hanya cuba membaiki Jeep saya. Saya bukan orang kucing pun.”

Walaupun dia tid4k tahu dari mana datangnya anak kucing oren itu, Steve jatuh cinta serta-merta, dan sudah tentu anak kucing yang licik itu memastikan mendapat perhati4nnya, memanjat bahunya untuk mer1ngkuk manis.

Dia berdiri di sana di bahunya untuk berputar dan mengenali tempat itu seolah-olah Steve adalah kereta dirajanya.

Dia meneliti Jeep itu dengan teliti selepas meninjau keadaan dari atas trak tunda. Dia berhenti di kotak peralatan dan mend4kwanya sebagai katil baharunya selepas memastikan semuanya teratur, yang membuatkan Steve tidak berjaga-jaga.

Mereka memer1ksa anak kucing itu, tetapi mereka tidak menjumpai kolar atau cip mikro untuk mencari keluarganya, dan mereka juga pergi bertanya kepada jirannya jika sesiapa mengenalinya.

“Jika kami tidak berjaya, kami akan memelihara kucing itu. Ia adalah cinta yang hebat.”

Anak perempuan lelaki itu memutuskan untuk menamakan kucing itu Sally, dan seluruh keluarga jatuh cinta dengan gadis manis itu. Mereka tergesa-gesa membeli beberapa bekalan dan plak kecil yang tertera namanya.

Steve yang bersemangat menambah:

“Sally suka melepak di bahu saya dan walaupun dia mempunyai set kuku yang lengkap yang menyebabkan ia meny4kitkan untuk melakukan ini di sekitar rumah, jaket kerja saya menjadikannya agak selesa.”

Beberapa hari selepas mereka menemui kucing itu, mereka menerima panggilan daripada keluarga yang mengenal pasti dia sebagai haiwan peliharaan mereka yang hil4ng selepas Steve berkongsi kisah itu di Fb

Steve sedikit sed1h berkata:

“Kami menemui pemiliknya. Orang-orang cantik ini disatukan semula dengan kucing kesayangan mereka. Mereka tinggal di sekitar sudut dan mempunyai banyak gambar menyentuh kucing bermain dengan anak perempuannya.

Seronok rasanya dapat menyatukan mereka walaupun dalam masa yang sama dia menyayat hati. Walaupun hati saya berat, saya tahu kami melakukan perkara yang betul.”

Bertemu dan meluangkan masa dengan anak kucing itu menyentuh hati keluarga ini dan meninggalkan kekosongan di rumah mereka, jadi Steve mempert1mbangkan untuk menambah ahli kucing baharu kepada keluarganya.

Steve menambah:

“Oleh kerana kami mempunyai lubang berbentuk kucing di hati kami, kami memutuskan untuk menerima pakai.”

Semua orang teruja apabila mereka akhirnya menemui integrasi optimum. Steve menerangkan:

“Kami menaruh hati pada seekor kucing, tetapi kucing ini telah memenangi kami. Kucing hitam kurang berkemungkinan untuk diterima pakai berbanding kucing lain, dan ia sangat comel. Ini ialah Sally 2.0 kerana kami telah mencipta label Sally sebelum ini.

Kunjungan yang tid4k dijangka oleh anak kucing yang mesra itu meninggalkan kesan besar kepada Steve, ia menunjukkan kepadanya bahawa rumah tangganya masih kehilangan ahli untuk lengkap dan mereka tidak pernah

membayangkan akan menemuinya. Kucing di garajnya itu pasti meninggalkan kes4n di hatinya yang tidak akan terpadam.

Sumber:BBM

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending