Connect with us

Umum

Uteh Ko Nak Masuk Kawad Merdeka Ker, Terkejut Tengok Uteh Jalan Macam Tuh.

Published

on

Uteh Ko Nak Masuk Kawad Merdeka Ker, Terkejut Tengok Uteh Jalan Macam Tuh.

Melayan karenah kucing memang ada kalanya cukup menghiburkan pemilik kucing terutamanya yang cukup nakal di rumah. Sama juga seperti gelagat seekor kucing ini yang meraih perhatian ramai apabila men4mpar seorang kanak-kanak dengan ekornya.

Bukan sahaja men4mparnya malah si bulus tersebut juga siap berjalan ala-ala model dan membuat muka selamba ketika lalu di hadapan kanak-kanak itu. Malah rata-rata netizen sama terhibur melihat gaya kucing itu seolah-olah kucing itu berdend4m terhadap kanak-kanak tersebut.

Pada gambar dan video yang dikongsikan ini, pemilik kucing itu berkongsikan gelagat kucingnya yang mencuit hati netizen baru-baru ini. Biasanya kucing tersebut lebih gemar mengus1k kanak-kanak itu dan sering main bersama ketika di dalam mahupun luar rumah.

Sama seperti situasi yang dikongsikan ini apabila kucing itu men4mpar ekornya ke arah muka kanak-kanak yang sedang bermain tersebut. Muka kanak-kanak tersebut ‘blur’ seperti tidak tahu apa-apa yang berlaku.

Lebih mencuit hati, kucing itu hanya memberikan reaksi wajah yang selamba dan tidak menghiraukan kanak-kanak perempuan itu. Malah ada yang berseloroh gayanya itu seperti tidak bersalah di dalam situasi ini walaupun sebenarnya dia telah men4mpar muka budak kecil tersebut.

Video :

Di ruangan komen, netizen turut sama terhibur melihat reaksi selamba dari kucing ini. Dalam masa yang sama, ada juga yang pernah melalui situasi yang sama dengan kucing mereka di rumah.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending