Connect with us

Tips Dan Petua

Tak Perlu Beli Halia Ikut Cara Ini Tanam Halia Dengan Betul Dan Senang Baru Menjadi

Published

on

Tak Perlu Beli Halia Ikut Cara Ini Tanam Halia Dengan Betul Dan Senang Baru Menjadi

Halia berasal dari Asia Pasifik yang dibawa ke India dan China. Terdapat tiga jenis halia di mana mempunyai manfaat yang berbeza iaitu halia putih besar, halia putih kecil dan halia merah.

Ia sebenarnya adalah sejenis tumbuhan liar dan ubi atau rizomnya boleh menjalar di dalam tanah di kawasan yang lembap, gembur dan kaya dengan bahan organik.

Tahukah anda bahawa halia sebenarnya banyak digunakan sebagai ramuan penyedap rasa bagi pelbagai masakan bukan sahaja masakan tempatan tetapi juga masakan negara lain di seluruh dunia.

CARA MENANAM HALIA

ARTIKEL LAIN : Ini Caranya Tanam Lada Benggala Beli Di Pasar, Ambil Biji Benih Untuk Tanam Sendiri.

Ia mudah ditanam menggunakan kaedah penanaman ubi atau umbisinya.

Ikuti kaedahnya seperti berikut:

1) Potong ubinya kepada beberapa keratan. Sebaiknya gunakan ubi yang telah mula tumbuh beberapa tunas anak pokoknya. (foto 2),

2) Tanam keratan ubinya tadi dalam medium tanamannya, timbus dan padatkan disekelilingnya agar anak pokok dapat tumbuh subur menegak (foto 3 dan 4),

3) Siram dan letakkan di tempat teduh. Jangan biarkan medium tanamannya kering kerana ini boleh membantutkan pertumbuhan anak pokoknya.

CARA PENJAGAAN

Ia mampu hidup tanpa penjagaan yang rapi tetapi pastikan keperluannya seperti berikut dipenuhi untuk mendapatkan pertumbuhan pokok yang lebih subur.

1) Medium tanamannya perlulah gembur dan kaya dengan bahan organik serta sentiasa lembap untuk pertumbuhan yang lebih subur. Oleh itu perbanyakkan siraman air terutama pada hari panas atau musim kemarau.

2) Ia sesuai didedahkan kepada cahaya yang banyak dan juga separuh teduh.

3) Gunakan baja organik seperti baja tahi ayam untuk membajanya.

Ia sangat sesuai untuk ditanam ditanah y4ng lembap di kawasan yang agak luas kerana ia begitu cepat membiak. Ia juga boleh ditanam di dalam pasu atau bekas tanaman berbentuk cantik untuk dipamerkan di laman atau taman.

PERUBATAN/ KESIHATAN

Selain sebagai ramuan perasa dalam masakan, halia juga dikatakan mempunyai banyak khasiat perubatan. Antaranya membuang angin dalam badan dan dapat mengawal kandungan kolestrol dalam darah. Kaedahnya mudah sahaja iaitu dengan hanya meminum air rebusan umbisinya.

Era teknologi kini, halia diproses untuk dijadikan minuman, jeruk, krim langsing, krim kecantikan dan sebagainya yang mudah didapati untuk dibeli di kedai, farmasi atau pasar raya.

TUAIAN

Halia boleh dituai seawal usia kira-kira empat bulan dengan mematahkan sebahagian rizom dan membiarkan sisanya hingga tua. Sekiranya halia hendak dipasarkan, halia dituai ketika sudah cukup tua (10-12 bulan), dengan ciri warna daun berubah dari hijau menjadi kuning dan batang semuanya kering.

Cara penuaian yang betul adalah menggunakan garpu atau cangkul. Selepas itu halia dikeringkan di atas papan atau daun pisang selama lebih kurang 1 minggu. Kawasan simpanan hendaklah terbuka, tidak lembab dan tidak diletak secara bertimbun.

Selamat mencuba! Semoga Manfaat!

ARTIKEL LAIN : Tip Tanam Terung Supaya Berbuah Lebat Sampai Tak Habis Makan!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Published

on

Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur

Pokok cili besar atau cili padi antara yang selalu kita tanam di kawasan rumah. Hatta duduk di apartment pun ramai saja yang menanamnya dalam pasu.

Banyak rungutan mereka yang tanam pokok cili ini, pokok tak subur, buah kecil dan sikit.

Antara perkara penting yang ramai tak tahu dalam penjagaan pokok cili adalah tentang pemotongan tunas air. Jika tidak dibuang atau dipotong ia akan mempengaruhi perkembangan pokok cili begitu juga buah cili.

Kena Buang Tunas Air Pokok Cili

ARTIKEL LAIN : Cara Mudah Tanam Pokok Cili Di Rumah Sampai Cili Berbuah Lebat, Petik Macam Tu Je!

Tok Serama berkongsi bagaimana mengenal pasti tunas air ini dan kenapa perlu membuangnya.

Kali ini kita nak berkenalan dengan tunas air pada pokok cili.

Pertama, apakah tunas air?

 • Tunas air adalah tunas yang tumbuh selepas pokok cili pecah cabang. Tunas air akan tumbuh pada batang pokok cili atau lebih tepat lagi sebelum cabang pertama pokok cili.

Bila masa nak buang tunas air?

 • Tunas air selalunya dibuang selepas pokok cili pecah cabang. Lebih tepat lagi apabila pokok cili berusia 2 – 3 minggu. Pada usia ini tunas air akan tumbuh dengan rancaknya pada batang pokok cili.
 • Buang tunas air kesemuanya sebelum cabang pertama.
 • Kalau ada daun besar dalam 10 helai, buang dalam 8 helai, jangan melepasi Y (cabang utama)

Apa kesan tunas air pada pertumbuhan dan hasil tanaman cili?

 • Tunas air tumbuh dengan cepat dan banyak. Pertumbuhan tunas yang rancak dengan bilangan yang banyak memakan banyak baja.
 • Justeru itu secara fisiologinya, banyak nutrien pada baja akan digunakan oleh tunas – tunas air ini, berbanding kepada pertumbuhan cabang utama cili dan juga pertumbuhan buah (konsep sink and source).
 • Kesannya, pokok cili akan menjadi rendah bukan saiz sebenar dan bilangan dan saiz buah berkurangan.

Bolehkah kita menyimpan buah cili pada tunas air?

 • Tidak boleh. Ini kerana saiz buah pada tunas air adalah kecil dan bentuk buah selalunya abnormal.

Sesetengah pengusaha fertigasi turut membuang tunas air dan daun bawah selepas cabang pertama. Adakah kaedah ini betul?

 • Berbalik kepada prinsip sink and source, daun merupakan tempat fotosintesis, iaitu proses menghasilkan makanan pada pokok. Pada peringkat awal, adalah digalakkan menyimpan daun tua bagi membantu proses pertumbuhan pokok cili.
 • Selalunya, daun tua dibuang selepas penghasilan buah peringkat ke 3-4.

Adakah kaedah pembuangan tunas cili besar/merah sama dengan cili padi?

 • Tidak. Tunas air dibuang kesemua sekali pada pokok cili besar/merah, manakala pada cili padi, tunas air disimpan 4-5 batang.
 • Ini kerana tunas air pada pokok cili padi dapat menyumbang kepada penghasilan buah cili padi.

Semoga Manfaat!

Sumber: Tok Serama Via vanillakismis.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending