Connect with us

Tips Dan Petua

Setiap Kali Basuh Ikan, Simpan Air Basuhan Untuk Siram Pada Tanaman. Inilah Baja Organik Paling Banyak Khasiat

Published

on

Setiap Kali Basuh Ikan, Simpan Air Basuhan Untuk Siram Pada Tanaman. Inilah Baja Organik Paling Banyak Khasiat

Setiap kali basuh ikan, simpan air basuhannya jika bercucuk tanam. Ini sebenarnya baja organik paling banyak khasiat untuk kesuburan tanaman.

Pokok kunyit ini antara hasil air basuhan ikan. Elok lebar dan subur daunnya. Cara penggunaannya pun mudah sangat, siram saja pada pokok.

Perkongsian tentang khasiat air basuhan ikan ini dijelaskan oleh Zaitun Hamid yang turut mempraktikkannya untuk tanamannya.

Simpan Air Basuhan Untuk Siram Pada Tanaman. Inilah Baja Organik Paling Banyak Khasiat

ARTIKEL LAIN : Boleh Cuba 5 Cara Mudah Tanam Ulam Selom Subur Merimbun Di Rumah

Foto Facebook Malmisa Swak Lis Lis

Ini ialah air basuhan ikan …Setiap kali lepas siang ikan saya akan simpan airnya untuk dijadikan baja organik. Petua ini saya dapat dari arwah ayah dan mak yang selalu jadikan air basuhan ikan sebagai baja pokok.

Alhamdulillah pokok tumbuh subur selepas disiram dengan air basuhan ikan. Sangat rugi kalau kita buang air tersebut begitu sahaja. Kerana, unsur dan kandungan dalam organ ikan itu memberikan kesan positif pada tanaman.

Terdapat zat besi yang wujud semulajadi dalam darah dan organ ikan. Setiap kali siang ikan, kita simpan dalam bekas siraman. Apabila waktu petang, kita boleh siram kepada tanaman.

Siram tanaman dengan air basuhan ikan waktu petang

Kenapa waktu petang? Pagi sehingga tengah hari merupakan waktu pokok aktif melakukan fotosintesis.

Jadi selepas dari waktu itu, keperluan harian tanaman telah mencukupi. Sebab itu, petua orang-orang tua kalau nak pindah kan pokok, lakukan di waktu petang supaya pokok tak terkejut.
Lagi pun dah nak menjelang senja ke malam, pokok dah mula tidur. Baru lah ia mudah stabil selepas dipindahkan.

INFO

Baja air ikan ini ada baik buruknya, ada kawasan tidak bermasalah menggunakan nya dan ada kawasan akan menghadapi masalah semut,lalat,tikus dan beberapa masalah lagi,boleh cuba sedikit dulu dikawasan tertentu, jika ok teruskan jika tidak abaikan.

Semoga bermanfaat.

ARTIKEL LAIN : Tip Pokok Limau Kasturi Berbuah Lebat Sepanjang Tahun, Guna Baja Bancuh Sendiri Saja

Sumber: Zaitun Hamid

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Tip Baiki Sendiri Jika Masalah Mesin Basuh Spin Perlahan, Cuma Kena Ketatkan Skru Saja

Published

on

Tip Baiki Sendiri Jika Masalah Mesin Basuh Spin Perlahan, Cuma Kena Ketatkan Skru Saja

Mesin basuh bila beberapa tahun digunakan selalu akan berlaku beberapa masalah. Antaranya yang biasa adalah berkaitan dengan spin atau pengering. Dah spin tapi ia berpusing perlahan hingga pakaian masih lembap walaupun dah selesai proses pengeringan.

Menurut Hairul Vcool yang mengusahakan perniagaan membaiki mesin basuh dan aircond masalah ini memang biasa berlaku bila sudah beberapa tahun mesin basuh digunakan.

Beliau yang selalu berkongsi tip dan cara DIY membaiki alat elektrik turut berkongsi langkah mudah yang boleh dilakukan sendiri agar spin mesin basuh elok semula.

Baiki Sendiri Masalah Mesin Basuh Spin Perlahan Baju Tak Kering

ARTIKEL LAIN : Baju Putih Selamat Tak Kotor Ini Cara Tapis Air Karat Dalam Mesin Basuh

“Hari ini ada customer hantar mesin basuh, katanya bahagian pengering perlahan. Jadi baju tak kering sepenuhnya atau masih lembap.

“Daripada pengalaman mesin basuh spin perlahan ini disebabkan belting yang kendur. Masalah ini juga kita boleh baiki sendiri.

Apa yang perlu dilakukan adalah;

1. Baringkan mesin basuh, kerana belting ini ada di bahagian bawah. Belting ini boleh kendur bila mesin basuh dah lama digunakan. Sebab itu lepas 2-3 tahun kita kena adjust sendiri jika spin jadi perlahan.

2. Bila dah baringkan kita akan nampak belting, apa yang perlu dilakukan bila ia kendur adalah buka skru di kiri dan kanan kemudian ketatkannya semula. Cara ini belting akan kembali tegang. Tapi pastikan jangan tegang sangat.

3. Kemudian boleh cuba proses pengeringan. Selalunya selepas ketatkan belting, masalah spin perlahan akan selesai.

Selain itu pesan beliau jika masalah ini berlaku pada mesin basuh, sebelum memanggil technican periksa dulu bahagian belting ini. Jika kendur boleh ketatkan sendiri tapi jika masih tegang, barulah menggunakan khidmat technican kerana boleh jadi kerana masalah lain.

Semoga Manfaat!

ARTIKEL LAIN : Baju Masih Lekat Sabun & Kotor, Tandanya Mesin Basuh Kena Servis, Buka Dan Cuci Sendiri Bagi Bersih

Sumber : Hairul Vcool Via vanillakismis.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending