Connect with us

Umum

Perbualan c0mel antara ‘0yen’ dengan pemandu bas Rapid KL ini tarik perhatian ramai, hasrat 0yen cuma mahu pergi ke KLCC

Published

on

Perbualan c0mel antara ‘0yen’ dengan pemandu bas Rapid KL ini tarik perhatian ramai, hasrat 0yen cuma mahu pergi ke KLCC

Gelagat kucing yang ‘peramah’ semestinya akan melembutkan hati sesiapa sahaja yang berinteraksi dengannya. Tambahan lagi, jika kucing itu berwarna oren, yang seringkali dikaitkan dengan sifat kucing yang nakal.

Baru-baru ini, tular di media sosial apabila seorang pemandu bas Rapid KL, Apai Wanakashie, melalui laman Facebooknya memuat naik sebuah video berdurasi 2:07 yang menunjukkan ‘perbualannya’ dengan seekor kucing berwarna oren yang masuk ke dalam bas yang sudah diparkir dengan ‘hasrat’ untuk ke KLCC.

Yang comelnya, setiap percakapan Apai kepada kucing itu sejak awal video lagi akan disahut oleh kucing itu dan Apai dengan bersahaja ‘mencipta’ jawapan sesuai yang kononnya diberikan oleh kucing itu kepadanya.

“Ya Encik Oyen (Oren), nak pergi mana?” tanya Apai sebaik sahaja kucing itu menaiki basnya. Selepas Oyen ‘menjawab’ pertanyaan Apai, Apai sekali lagi bergurau dengan mengatakan kononnya kucing itu menjawab mahu pergi ke KLCC.

VIDEO KLIK DISINI

“KLCC? KLCC dah tutuplah! Hei, pelitup muka awak mana? Awak tak imbas (kod MySejahtera) lagi,” kata Apai kepada Oyen yang langsung tidak menghiraukannya dan terus berjalan menuju ke tangga bas dan duduk dengan selesa di situ.

Comel betul!

Selepas pergi mendekati Oyen, Apai cuba untuk memujuknya untuk turun selepas mengusap-ngusapnya untuk beberapa ketika.

Tidak lama kemudian, Apai akhirnya berjaya memujuk Oyen untuk turun dari bas dan pergi makan dahulu. Dan Oyen pun dengan senang hatinya turun dari bas mengikuti Apai.

Memang comel sungguh gelagat Encik Oyen ini. Sudahlah comel, peramah pula!

Pada 15 Februari, laman Facebook rasmi Rapid KL pula didapati berkongsi video ini dengan menulis, “Jangan bersedih wahai Oyen. Kalau abang kapten bas ni tak nak bawa Oyen naik bas pergi KLCC, kita pergi naik LRT ok?”

Comel betul!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending