Connect with us

Umum

Pemilik ini syaki kucingnya ‘berlaku curang’, jadi hantar nota untuk menguji pihak lain dan jawapannya, “Hello, tuan punya yang satu lagi!”

Published

on

Pemilik ini syaki kucingnya ‘berlaku curang’, jadi hantar nota untuk menguji pihak lain dan jawapannya, “Hello, tuan punya yang satu lagi!”

Sesetengah kucing lebih suka tidak berumah, tetapi ada sesetengah kucing lebih suka mempunyai dua rumah. Seperti seekor kucing ini yang sangat licik akalnya kerana dia sampai hati menipu perasaan dua orang pencinta kucing.

Kucing bernama Pixi telah diambil oleh pemiliknya sejak dua tahun, ketika dia baru dilahirkan. Setelah Pixi dewasa, dia sangat suka keluar merayau-rayau dalam kejiranan, tetapi Pixi akan pulang ke rumah tepat pada waktu untuk makan malam setiap hari, jadi pemiliknya menganggap tidak mengapalah asal dia tahu rumahnya dan tidak hilang.

Tetapi pada suatu hari Pixi pulang dengan kolar hijau baru, dan pemilik ini mula tertanya-tanya: Adakah Pixi dalam diam-diam ada dua kehidupan dan dua rumah?

Kucing licik Pixi, ketika dia masih kecil, menggunakan penampilan comelnya untuk menipu perasaan pemiliknya, Mary Lore Barra dengan merayu untuk membawanya pulang dari tepi jalan dan menjadi kucing rumah.

Pada mulanya, keadaan kesihatan Pixi anak kucing comel ini amat lemah dan kurang aktif bergerak. Tetapi selepas beberapa ketika, Pixi kembali pulih dan mula suka berlari-lari. Bukan sahaja suka berlari-lari di sekitar rumah pemiliknya, malahan ada kala dia berlari terlalu jauh, membuatkan Mary sendiri pun tidak tahu Pixi pergi ke mana.

Walau bagaimanapun, Pixi akan pulang tepat pada masa setiap hari untuk makan malam, jadi Mary tidak ambil kisah kerana hanya menganggap kucingnya itu berjiwa bebas.

Tidak lama kemudian, pemilik ini mendapati Pixi semakin gemuk, seakan-akan diberi makan makanan yang lebih banyak tidak seperti sebelum ini, menyebabkannya sangat hairan. Tambahan pula, beberapa hari berikutnya Mary mendapati Pixi mempunyai kolar hijau baharu di lehernya selepas dia keluar dan pulang.

Melihat Pixi semakin gemuk dalam tempoh ini, Mary bersangka dengan idea yang berani: Adakah kamu kucing milik saya mempunyai dua rumah?

“Kucing saya telah berlaku curang!” Pemilik ini berkata dalam hatinya dan merasakan dia perlu mengetahui jawapannya.

Jadi mulalah Mary menyelitkan sehelai kertas pada kolar hijau itu dan menulis: “Kucing saya dipanggil Pixi, saya mengesyaki dia ini mempunyai dua rumah!”

Keesokan harinya, Pixi keluar rumah seperti biasa, tetapi dia tidak tahu bahawa kali ini perbuatan misteri kucing licik akan diselesaikan.

Apabila Pixi pulang ke rumah pada petang itu, Mary segera mengeluarkan nota balasan dari kolar hijau. Sambil menunjukkan wajah yang keliru, nota kecil itu berbunyi: “Dia dipanggil Huarache di rumah saya. Nampaknya dia ni mempunyai dua rumah. Hello, tuan punya yang satu lagi!”

Sah! Perbuatan kucing licik ini didedahkan. Pixi mempunyai dua nama, dua rumah, dan makan dua kali sehari untuk menikmati nikmat kehidupan yang diingininya daripada kedua-dua pemilik. Wow!

Walaupun kucing itu berjaya memperdaya, Mary tidak marah, sebaliknya meminta tuan itu menulis catatan baru tentang situasi diet masa lampaunya, dan meminta pemilik yang satu lagi untuk menunjukkan status terkini keadaan kesihatan ‘Huarache’, sambil menambah ‘Pixi’ telah dibawa berjumpa dengan doktornya baru-baru ini dan telah sepenuhnya dirawat, kerana bimbang kalau kucing ini akan terlebih dirawat.

Kucing ini akhirnya menamatkan teka-teki kemusykilan kedua keluarga yang sama-sama menyayanginya sebab dia tersangat comel walaupun licik.

Mereka juga turut bertukar-tukar nota untuk berkomunikasi dan akhirnya hubungan kedua-duanya menjadi lebih erat disebabkan oleh si comel Pixi/Huarache.

Kedua-dua pemilik merasakan yang mereka adalah satu-satunya pemilik Pixi/Huarache, tetapi tidak menyangka rumah dan kasih sayang mereka hanya sebagai tiket buat kucing ini untuk mengisi perut dan meminta belaian terbaik!

Jadi semua pemilik kucing harus optimis tentang kucing mereka sekiranya kucing itu selalu pulang lewat dan tiba-tiba bawa pulang kolar baru yang lebih cantik ke dalam rumah pada satu hari nanti. Pasti dia ada misteri yang sedang disembunyikan seperti dia mungkin ada dua kehidupan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Published

on

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Seorang lelaki cukup menguji kesabaran seekor kucing yang mengantuk apabila dia dengan sengaja menyanyikan lagu kuat-kuat. Menerusi video yang dimuat naik oleh pemilik akaun bernama MCMC di Facebook, dilihat kucing yang matanya terpejam itu sedang baring di sebelah seorang lelaki. Nampaknya kucing itu hendak tidur. Namun apa yang dilakukan oleh lelaki tersebut membuatkan kucing berkenaan berasa bengang.

Pada mulanya lelaki tersebut turut sama menyanyikan lagu yang berkumandang di radio dengan nada rendah. Namun melihatkan tiada tindak balas daripada kucingnya, dia meninggikan sedikit nada suaranya. Kucing tersebut terus memandang tepat ke arahnya. Lelaki itu merendahkan nada suaranya dan kucingnya kembali menutup mata.

Lelaki itu menyanyikan lagi lagu tersebut dengan nada perlahan dan tinggi. Apabila dia menyanyi dengan nada tinggi, kucing yang mengantuk itu bangun dan mengagah untuk mencakar. Lelaki itu terdiam. Kucing yang mengantuk itu kemudiannya beralih tidur dan membelakangkan tuannya.

Nampaknya lelaki tersebut masih belum puas lagi mengganggu tidur kucing peliharaannya itu. Sesekali dia akan meninggikan nada suaranya dan membuatkan kucingnya membuka mata semula.

Kucing itu dilihat hampir hilang sabar tetapi masih tidak mencakar tuannya. Renungan mata dan sedikit agahan hanya untuk menakut-nakutkan tuannya itu dengan harapan tuannya itu berhenti mengganggu tidurnya.

Lelaki itu berhenti menyanyi apabila dia melihat kucingnya lebih agresif. Mungkin kesabaran kucingnya semakin menipis tetapi tidak bertindak ganas. Namun dia bimbang juga jika kucingnya itu benar-benar akan mencakarnya.

Lelaki itu berterusan mengusik kucingnya dan akhirnya kucing tersebut hilang sabar. Kucing itu menggigit manja siku tuannya.

Lelaki berkenaan terjerit kecil. Walaupun berasa sakit tetapi nampaknya dia begitu puas kerana dapat mengusik kucingnya itu.

Kepada pemilik kucing di luar sana, pernahkah anda melakukan hal yang sama seperti lelaki tersebut? Jika pernah, apakah tindak balas kucing anda? Sudilah kiranya anda berkongsi pengalaman anda di ruangan komen.

VIDEO KLIK DISINI

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending