Connect with us

Umum

Muka pasrah, kena panggil urut babah. Sekali babah offer ikan seekor lepas siap, terus jadi macam ni.

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Muka pasrah, kena panggil urut babah. Sekali babah offer ikan seekor lepas siap, terus jadi macam ni.

Bukan sahaja kelihatan seperti terpaksa malah reaksinya yang mengurut dengan reaksi wajah yang tidak ikhlas itu turut mencuit hati netizen. Video tersebut juga tular dikongsikan apabila ianya meraih lebih dari setengah juta tontonan setakat ini.

Pemilik kucing tentunya cukup faham dengan ragam kucing yang suka mengurut pemilik mereka secara tiba-tiba. Sama macam gelagat seekor kucing ini yang dilihat sedang mengurut pemiliknya namun reaksi wajahnya pula yang mencuri tumpuan.

Lelaki itu kemudian berseloroh memberitahu dia akan memberikan makanan yang sedap kepada kucing itu seperti ikan goreng sebagai ganjarannya mengurut. Lebih melucukan, kucing itu yang seakan-akan faham apa yang dikatakan terus mengurut di bahagian lain pula.

Di dalam video yang dikongsikan ini, kelihatan seekor kucing yang sedang asyik mengurut pemiliknya sambil dirakamkan lelaki itu. Apa yang menarik perhatian ialah reaksi wajah kucing itu yang kelihatan seperti terpaksa melakukannya dan langsung tidak ikhlas membuatnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut terhibur melihat gelagat kucing itu mengurut pemiliknya. Malah ramai yang turut terhibur melihatkan reaksi wajahnya yang kelihatan seperti tidak ikhlas melakukannya.

Melihat reaksi spontan dari kucing itu, pemiliknya turut berdekah apabila kucing itu kelihatan lebih bersemangat apabila mendengar ganjaran yang akan diberikan padanya.

“Muka tu muka.”

“Muka pasrah.”

“Dengar makan terus pindah tempat.”

“Makin bersemangat dia urut lepas dengar menu makanan.”

Sumber: Lakarmedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Apakah Beza Antara Timing Belt Dan Timing Chain, Info Penting, Elak Putus Ditengah Jalan

Kereta ada dua jenis timing. Pertama timing chain dan yang kedua timing belt. Kedua-dua jenis timing ini mempunyai perbezaan yang perlu kita ketahui bagi mengelakkan kerosakkan dan kerugian menukarnya jika masih boleh digunakan. Berikut penjelasan oleh saudara Ruzlan Bin Ab Rahman yang mendapat lebih 10 ribu perkongsian.

TIMING CHAIN

Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih.

Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi lama rantai tersebut boleh bertahan. Pastikan anda ikuti cara penjagaan minyak hitam yang betul.

TIMING BELT

Ia perlu ditukar setiap kali 90,000 km atau 100,000 km dan kos menggantikan belting yang baru agak mahal. Jika anda menggunakan Perodua Viva, ia lebih mahal dari timing belt Proton Wira.

Kebiasaannya Timing Belt tidak bagi apa-apa tanda atau hint bila ia nak putus. Tiba-tiba saja ia boleh putus dengan sendiri. Sesetengah enjin, ia akan berbunyi. Untuk memastikan bunyi tersebut berpunca dari timing belt, anda jiruskan sedikit air paip pada timing belt yang sedang berputar. Jika bunyi hilang semasa dibahasahi air tersebut, maka memang timing belt kereta anda wajib segera diganti.

Apabila timing belt putus, ia akan melibatkan kos yang sangat tinggi kerana komponen-komponen dalam enjin banyak yang akan rosak, patah dan retak.

Jadi pastikan anda tukar timing belt tepat pada masanya.

Timing belt – 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun!

Timing belt direkomen tukar 60000km atau 100000km bergantung kepada jenis belt yg dipakai. GEARBOX ATF (Automatic Transmission Fluid) mesti ataupun paling bagus tukar 20000km, GEARBOX CVT (Continuously Variable Transmission) jangan main-main mesti tukar selalu pada 20000km.

BAHANA KARBON DALAM ENJIN

  • Penggunaan minyak kereta anda bertambah
  • Kereta jadi kurang pick-up (kurang kuasa pecutan)
  • Kereta tersengguk-sengguk ketika menaiki bukit
  • Susah hendak dihidupkan terutama semasa enjin sejuk
  • Enjin terasa berat
  • Bunyi bising dan gegaran yang kuat pada enjin

Bertindak sekarang.

Semoga info ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa komen dan share kisah ini untuk berkongsian manfaat bersama orang lain. Terima kasih.

Kredit : Ruzlan Bin Ab Rahman

Continue Reading
Advertisement

Trending