Connect with us

Tips Dan Petua

DIY Pasang Sendiri Tinted Sliding Door & Tingkap. Rumah Kurang Panas, Aurat Famili Pun Terlindung

Published

on

DIY Pasang Sendiri Tinted Sliding Door & Tingkap. Rumah Kurang Panas, Aurat Famili Pun Terlindung

Keadaan cuaca negara kita yang selalu panas elok kiranya kalau pasang tinted pada cermin rumah terutama sliding door.

Bukan saja untuk elak panas dan silau saja tapi yang lebih penting untuk jaga privacy dan aurat penghuni rumah. Takdelah bila selak langsir nampak dari luar suasana dalam rumah.

Menariknya, kita boleh pasang sendiri tinted ini di rumah. Boleh jimat banyak, daripada upah orang untuk menyiapkannya.

DIY Pasang Tinted Sliding Door

ARTIKEL LAIN : Pintu Sliding Rumah Selalu Tersekat & Susah Tarik, Cuma Ketatkan Skru Ini Selesai Masalah

Sebelum pasang tinted

Apa yang diperlukan cuma beli sendiri stiker tinted ini dan didatangkan sekali dengan kit pemasangan. Selebihnya ikut langkah yang dikongsi oleh Zulfikri Zainol.

Survey tanya orang nak upah pasang tinted ini katanya makan kos RM1K lebih. Alang-alang ada masa terluang kita pasang sendiri saja.

Kos pasang sendiri

Sticker tinted 5ft x 50ft – RM210 – boleh beli di Shopee. Siap dapat kit pemasangan.
Jimat lebih kurang RM800.

Cara pemasangan

1. Cuci cermin bersih, buang atau kikis bendasing yang melekat pada cermin sliding.

2. Sembur sabun tinted pada cermin (sabun ada diberi sekali dengan set tinted).

3. Potong ikut saiz cermin, buka lapisan nipis tinted (ini paling mencabar. Tutup kipas untuk elak ia berterbangan melekat pada benda lain) dan spray lagi sabun atas permukaan yg melekat tu.

4. Lekat dan adjust tinted atas cermin. Selagi sabun ada masih boleh ejas lagi kedudukan dia.

5. Tarik keluar buih sabun dan gelembung udara guna scraper (diberi sekali set tinted)

6. Potong lebihan tinted dibingkai cermin. Kalau boleh buka getah tepi cermin lagi senang. Tolak masuk kemudian pasang balik getah. Tak perlu potong dah. Siap!

Kaedah sama juga guna untuk pasang tinted pada tingkap rumah.

Selepas pasang

Pandangan dari dalam

Selamat mencuba!

Sumber : Zulfikri Zainol

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Ayam Goreng Kari Ini Sedapnya Memang Lain Macam. Kalau Ratah Lagi ‘Ketagih’

Published

on

Ayam Goreng Kari Ini Sedapnya Memang Lain Macam. Kalau Ratah Lagi ‘Ketagih’

Ayam goreng memang kegemaran ramai, terutama kalau makan panas-panas. Sama ada buat ayam goreng kunyit atau ayam goreng berempah.

Tapi kalau nak lain sikit dan sedap boleh cuba ayam goreng kari pula. Nak buat pun mudah, cuma kisar bahan, gaul, dan goreng. Ratah waktu panas memang sedap. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya memang lain macam. Jom cuba ikut resipi Bella Shabudin

Ayam Goreng Kari Ini Sedapnya Memang Lain Macam

ARTIKEL LAIN : Cara Mudah Buat Ayam Bakar Mayonis, Tinggal Perap Kemudian Bakar Je

Biasa kan kalau ayam goreng kita goreng kunyit je kan. Kalau rajin sikit jadi ayam goreng berempah. Tapi kali ini nak share resipi campak campak ayam goreng kari. Jom kita mulakan.

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam

Bahan A:

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5 tangkai cili kering
  • 5 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu makan lada sulah
  • Garam secukup rasa

Bahan B:

  • 1 biji telur
  • 1 tangkai daun kari
  • 6 sudu makan tepung jagung
  • 6 sudu makan tepung gandum

Cara membuat

1. Kisar kesemua bahan A.

2. Gaul ayam bersama bahan A dan B.

3. Perap selama sejam.

4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.

5. Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba.

Sumber : Bella Shabudin

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending