Connect with us

Tips Dan Petua

Cuaca Panas Sangat Ni! Boleh Ke Pasang Aircond Dengan Kipas Sekali?

Published

on

Cuaca Panas Sangat Ni! Boleh Ke Pasang Aircond Dengan Kipas Sekali?

Barangkali masih ramai yang tidak tahu perbuatan menggunakan penghawa dingin dan kipas siling dalam waktu yang sama sebenarnya boleh menjadi punca kepada masalah penapis penghawa dingin tersumbat dan bil elektrik melambung tinggi di rumah anda.

Cuaca panas sangat ni! Boleh ke pasang aircond dgn kipas sekali?

Kita fikir boleh pasang dua-dua sekali gus sebab nak cepat sejuk tapi sebenarnya ada kesan sampingannya. Kesannya adalah bila kita buka kedua-duanya dalam satu masa yang sama, suhu panas dan suhu sejuk akan bergaul dan kemudian filter aircond juga akan cepat tersumbat.

FILTER AIRCOND AKAN CEPAT TERSUMBAT

ARTIKEL LAIN : Masalah Air Menitis Dari Aircond, Nak Baiki Sendiri Pun Boleh. Ini Panduannya

Bila dah tersumbat, aircond dah tak sejuk sangat macam dulu. Alih-alih kita juga kena bersihkan filter aircond. Kalau setiap hari tersumbat, takkan nak cuci hari-hari?

Untuk mengelakkan situasi ini berlaku, pastikan kipas dan aircond tidak buka pada masa yang sama.

MENYEBABKAN BIL ELETRIK MELAMBUNG TINGGI

Dikatakan situasi yang normal adalah apabila on air cond dan off kipas, maka kitaran suhu panas dan suhu sejuk akan berada dalam kondisi yang baik. Situasi yang tidak normal pula dimana kedua dua air cond dan kipas on yang menyebabkan suhu di ruang bilik bercampur.

Kitaran hawa panas dan dingin yang tidak sekata menyebabkan ruangan tidak sejuk walaupun pasang air cond. Kalau on kedua dua kipas dan air cond ia akan menyebabkan bil elektrik meninggi. Lepas ni kita dah tahu la kenapa tidak dinasihatkan on kedua duanya pada satu masa.

Kipas mengunakan prinsip bernoulli. Halaju tinggi, tekanan rendah. Halaju rendah, tekanan tinggi. udara akan bergerak dari tekanan tinggi ke tekanan rendah. Maka terhasilah angin.

Penghawa dingin mengunakan prinsip heat of transfer di mana suhu bergerak dari suhu tinggi (panas) ke suhu rendah (sejuk). Maka, suhu dalam bilik akan sejuk bila haba dalamnya dikeluarkan secara heat transfer.

Udara sejuk lebih tumpat (lebih berat) dari udara panas dan yang lebih tumpat akan turun ke bawah. Udara panas yang kurang tumpat akan naik keatas.

Dalam keadaan hanya penghawa dingin sahaja dipasang (rujuk pada gambar dibawah), kitaran udara panas dan udara sejuk adalah dalam kondisi yang baik.

situasi di mana penghawa dingin berada dalam keadaan on dan kipas siling tidak dibuka.

Dalam keadaan penghawa dingin dan kipas siling dipasang serentak (rujuk pada gambar dibawah), kitaran udara panas dan udara sejuk akan bercampur aduk dan boleh menyebabkan penapis (filter) penghawa dingin cepat tersumbat dan peningkatan sedikit dalam bil elektrik anda kerana penghawa dingin perlu berkerja lebih lama sedikit untuk menyejukkan ruang bilik anda berbanding dalam keadaan normal (penghawa dingin sahaja on)

Situasi yang menunjukkan kedua-dua penghawa dingin dan kipas siling dibuka dan berada dalam keadaan on akan menyebabkan penghawa dingin anda keliru dengan suhu ruang bilik.

Semoga Manfaat!

ARTIKEL LAIN : Aircond Rumah Dah Kurang Sejuk, Tanda Filter Penuh Habuk! Bersihkan Dengan Cara Ini Mudah Baru Sejuk

Kredit : Khalie Azmi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Tip Buat Pokok Cempedak Berbuah Lebat Di Pangkal Pokok, Senang Nak Petik

Published

on

Tip Buat Pokok Cempedak Berbuah Lebat Di Pangkal Pokok, Senang Nak Petik

Lalu kawasan rumah jiran tengok pokok cempedak yang ditanam berbuah lebat, lagi best buah semuanya rendah di pangkal pokok.

Sedangkan kita pun tanam pokok cempedak juga tapi buah tak lebat, lagi satu buahnya pula nun tinggi melangit. Memang payah nak petik.

Sebenarnya bagi memastikan buah cempedak berbuah lebat dan tumbuh di pangkal pokok ada caranya. Apa yang perlu dilakukan adalah membuat pangkasan. Caranya dikongsi oleh Mior Zailan

Tip Pokok Cempedak Berbuah Lebat Di Pangkal Pokok

ARTIKEL LAIN : Petua Lebatkan Buah Durian Dari Petani Thailand Sampai Penuh Dahan!

Foto: Khairul Hanafi Juhari via Facebook Berkebun D Rumah

Supaya pokok berbuah rendah, pangkas atau potong dahan yang tumbuh pada pangkal pokok dan ia perlu dilakukan sejak awal lagi.

Jika pokok sudah besar, perhatikan bahagian bonggol-bonggol di bahagian yang sudah dipangkas. Sekiranya keluar dahan, ia hendaklah dipangkas lagi. Jangan biarkan dahan membesar.

Bila dipangkas, ia akan mengeluarkan tunas baru dan di sinilah nanti tumbuh putik buah.

Lagi banyak tunas muncul lagi banyak putik buah akan keluar. Makin lebatlah buah cempedak pada pokok kita.

Semoga bermanfaat

ARTIKEL LAIN : Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan

Boleh juga tonton video penuh seperti di bawah;

Sumber: Mior Zailan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending