Connect with us

Tips Dan Petua

Cuaca Panas Sangat Ni! Boleh Ke Pasang Aircond Dengan Kipas Sekali?

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Cuaca Panas Sangat Ni! Boleh Ke Pasang Aircond Dengan Kipas Sekali?

Barangkali masih ramai yang tidak tahu perbuatan menggunakan penghawa dingin dan kipas siling dalam waktu yang sama sebenarnya boleh menjadi punca kepada masalah penapis penghawa dingin tersumbat dan bil elektrik melambung tinggi di rumah anda.

Cuaca panas sangat ni! Boleh ke pasang aircond dgn kipas sekali?

Kita fikir boleh pasang dua-dua sekali gus sebab nak cepat sejuk tapi sebenarnya ada kesan sampingannya. Kesannya adalah bila kita buka kedua-duanya dalam satu masa yang sama, suhu panas dan suhu sejuk akan bergaul dan kemudian filter aircond juga akan cepat tersumbat.

FILTER AIRCOND AKAN CEPAT TERSUMBAT

ARTIKEL LAIN : Masalah Air Menitis Dari Aircond, Nak Baiki Sendiri Pun Boleh. Ini Panduannya

Bila dah tersumbat, aircond dah tak sejuk sangat macam dulu. Alih-alih kita juga kena bersihkan filter aircond. Kalau setiap hari tersumbat, takkan nak cuci hari-hari?

Untuk mengelakkan situasi ini berlaku, pastikan kipas dan aircond tidak buka pada masa yang sama.

MENYEBABKAN BIL ELETRIK MELAMBUNG TINGGI

Dikatakan situasi yang normal adalah apabila on air cond dan off kipas, maka kitaran suhu panas dan suhu sejuk akan berada dalam kondisi yang baik. Situasi yang tidak normal pula dimana kedua dua air cond dan kipas on yang menyebabkan suhu di ruang bilik bercampur.

Kitaran hawa panas dan dingin yang tidak sekata menyebabkan ruangan tidak sejuk walaupun pasang air cond. Kalau on kedua dua kipas dan air cond ia akan menyebabkan bil elektrik meninggi. Lepas ni kita dah tahu la kenapa tidak dinasihatkan on kedua duanya pada satu masa.

Kipas mengunakan prinsip bernoulli. Halaju tinggi, tekanan rendah. Halaju rendah, tekanan tinggi. udara akan bergerak dari tekanan tinggi ke tekanan rendah. Maka terhasilah angin.

Penghawa dingin mengunakan prinsip heat of transfer di mana suhu bergerak dari suhu tinggi (panas) ke suhu rendah (sejuk). Maka, suhu dalam bilik akan sejuk bila haba dalamnya dikeluarkan secara heat transfer.

Udara sejuk lebih tumpat (lebih berat) dari udara panas dan yang lebih tumpat akan turun ke bawah. Udara panas yang kurang tumpat akan naik keatas.

Dalam keadaan hanya penghawa dingin sahaja dipasang (rujuk pada gambar dibawah), kitaran udara panas dan udara sejuk adalah dalam kondisi yang baik.

situasi di mana penghawa dingin berada dalam keadaan on dan kipas siling tidak dibuka.

Dalam keadaan penghawa dingin dan kipas siling dipasang serentak (rujuk pada gambar dibawah), kitaran udara panas dan udara sejuk akan bercampur aduk dan boleh menyebabkan penapis (filter) penghawa dingin cepat tersumbat dan peningkatan sedikit dalam bil elektrik anda kerana penghawa dingin perlu berkerja lebih lama sedikit untuk menyejukkan ruang bilik anda berbanding dalam keadaan normal (penghawa dingin sahaja on)

Situasi yang menunjukkan kedua-dua penghawa dingin dan kipas siling dibuka dan berada dalam keadaan on akan menyebabkan penghawa dingin anda keliru dengan suhu ruang bilik.

Semoga Manfaat!

ARTIKEL LAIN : Aircond Rumah Dah Kurang Sejuk, Tanda Filter Penuh Habuk! Bersihkan Dengan Cara Ini Mudah Baru Sejuk

Kredit : Khalie Azmi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Dan Petua

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Published

on

Join Telegram Arus Perdana Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Garlic Bread Ketagih Memang Sedap, 1 bungkus Roti Gardenia Panjang Habis Sekelip Mata Je!

Jika ada roti sandwich di dapur tu boleh cuba buat Garlic bread ketagih ni.

Sebab ape ketagih?

Sebab bila makan tak boleh nak stop. 1 bungkus roti Gardenia yang panjang tu boleh habis sekelip mata je. Anak-anak yang kurang makan roti pun pun berulang kali makan. Memang licin dibuatnya.

Anda nak cuba? Jom ikuti perkongisan resepi oleh Siti Norizan di bawah ini.

RESEPI GRALIC BREAD KETAGIH

ARTIKEL LAIN : Cara Buat Kuih Ropa, Kuih Tradisi Dari Terengganu. Inti Ikan Paling Sedap

Makan panas-panas, memang tak sedar dah makan berapa keping tau.. Makan macamtu pon dah sedap, apatah lagi Kalau makan dengan mushrooms soup

BAHAN-BAHAN :

  • Roti
  • Marjerin/butter/planta
  • Bawang putih ditumbuk halus atau cincang halus – saya guna 3 ulas untuk 6 keping roti
  • Parsley flakes/mix herb/daun bawang atau daun sup cincang halus

CARA-CARA :

1. Tumbuk bawang putih. Gaul dengan majerin/butter. Masukkan daun parsley flakes/mix herb/daun bawang tadi. Kacau rata.

2. Sapu rata atas roti. Potong 2 atau 3.

3. Susun dalam tray.

4. Panaskan oven api atas bawah 170°c.

5. Spray atau renjis roti dengan air. Untuk melembabkan roti (bila makan tak la rasa kering/atau tercekik)

6. Masukkan tray dalam oven. Kalau takde oven biasa tu guna oven toaster pon boleh.

  • Ikut resepi asal bakar dalam masa 17 minit.
  • 3 minit terakhir bakar guna api atas jer utk garingkan bahagian atas.

Siap.

Boleh dimakan macam tu jer pon dah sedap atau cicah dengan mushroom sup/sup ayam atau sup apa-apa pon boleh.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Siti Norizan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Arus Perdana

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending