Connect with us

Umum

Alami kesukaran untuk naik ke atas batu, bantuan kawan buatkan kura-kura ini akhirnya berjaya juga

Published

on

Alami kesukaran untuk naik ke atas batu, bantuan kawan buatkan kura-kura ini akhirnya berjaya juga

Tiada hidup yang mudah dan setiap orang hakikatnya mempunyai kesusahan dan perjuangan masing-masing. Tidak kira siapa mereka, di mana mereka berada atau sekaya mana mereka dengan harta, mereka dan kita semua punya ujian yang harus ditempuhi. Ianya tidak mudah, tetapi tidaklah begitu sukar juga lebih-lebih jika ada orang di sekeliling yang selalu ada untuk menyokong.

Sepertinya bukan kita sahaja yang memerlukan sokongan dan bantuan daripada lain malah haiwan juga sangat memerlukan pertolongan terutama dalam melakukan hal-hal yang mereka tidak mampu untuk lakukan sendirian. Misalnya kura-kura dalam video ini yang sangat bernasib baik kerana ada kawan-kawan yang ada di sisinya, yang boleh membantunya ketika dia dalam kesusahan.

Apa yang berlaku ialah kelihatan ada seekor kura-kura yang berada di sebuah kolam atau tasik sedang berusaha untuk memanjat naik ke atas sebuah batu besar. Namun usahanya nampaknya tidak mudah kerana awalaupun sudah mencuba berkali-kali usahanya tetap tidak berhasil.

Kura-kura memiliki fizikal yang kecil, gempal, keras dan kura-kura juga tidak memiliki kelajuan atau ketangkasan. Keadaan ini membuatkan mereka sering mengalami kesukaran untuk memanjat dan jika tersilap langkah mereka boleh terbalik.

Tambahan lagi, keadaan batu tersebut yang licin membuatkan dia mengalami kesukaran untuk naik ke atas. Hal ini telah menyebabkannya melurut ke bawah beberapa kali.

Walau bagaimanapun, kesukarannya untuk memanjat batu telah disaksikan oleh kawannya. Salah seekor kura-kura di situ kemudian berenang ke arahnya untuk membantunya dengan menolaknya dari belakang supaya dia tidak melurut jatuh lagi. Kali ini dengan bantuan kawannya, kura-kura comel itu akhirnya berjaya menyemibangkan badannya dan terus naik ke atas batu.

Mungkin kerana bimbang kawannya akan terjatuh atau terbalik di dalam air membuatkan dia terus membantu.

Buat anda yang mungkin tidak tahu ia adalah bahaya jika kura-kura berada dalam keadaan terbalik. Keadaan seperti itu akan membuatkan kura-kura dalam keadaan sakit. Nyawa mereka bahkan boleh terancam jika mereka terus dibiarkan dalam keadaan terbalik.

Video comel tersebut telah dikongsikan oleh pegawai Perkhidmatan Hutan India, Susanta Nanda, di Twitter miliknya dengan kapsyen, “Dorongan kecil daripada rakan anda adalah perkara yang penting dalam hidup.” Selain itu, Nanda juga sering berkongsi pelbagai video comel dan gambar haiwan atau burung yang sangat menarik perhatian ramai.

Sehingga kini video tersebut telah ditonton lebih daripada 60,000 kali dan menerima pelbagai komen dan reaksi daripada netizen Twitter.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umum

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Published

on

Kucing yang mengantuk ini bengang dengan telatah tuannya, “nak cakar, tapi sabar!”

Seorang lelaki cukup menguji kesabaran seekor kucing yang mengantuk apabila dia dengan sengaja menyanyikan lagu kuat-kuat. Menerusi video yang dimuat naik oleh pemilik akaun bernama MCMC di Facebook, dilihat kucing yang matanya terpejam itu sedang baring di sebelah seorang lelaki. Nampaknya kucing itu hendak tidur. Namun apa yang dilakukan oleh lelaki tersebut membuatkan kucing berkenaan berasa bengang.

Pada mulanya lelaki tersebut turut sama menyanyikan lagu yang berkumandang di radio dengan nada rendah. Namun melihatkan tiada tindak balas daripada kucingnya, dia meninggikan sedikit nada suaranya. Kucing tersebut terus memandang tepat ke arahnya. Lelaki itu merendahkan nada suaranya dan kucingnya kembali menutup mata.

Lelaki itu menyanyikan lagi lagu tersebut dengan nada perlahan dan tinggi. Apabila dia menyanyi dengan nada tinggi, kucing yang mengantuk itu bangun dan mengagah untuk mencakar. Lelaki itu terdiam. Kucing yang mengantuk itu kemudiannya beralih tidur dan membelakangkan tuannya.

Nampaknya lelaki tersebut masih belum puas lagi mengganggu tidur kucing peliharaannya itu. Sesekali dia akan meninggikan nada suaranya dan membuatkan kucingnya membuka mata semula.

Kucing itu dilihat hampir hilang sabar tetapi masih tidak mencakar tuannya. Renungan mata dan sedikit agahan hanya untuk menakut-nakutkan tuannya itu dengan harapan tuannya itu berhenti mengganggu tidurnya.

Lelaki itu berhenti menyanyi apabila dia melihat kucingnya lebih agresif. Mungkin kesabaran kucingnya semakin menipis tetapi tidak bertindak ganas. Namun dia bimbang juga jika kucingnya itu benar-benar akan mencakarnya.

Lelaki itu berterusan mengusik kucingnya dan akhirnya kucing tersebut hilang sabar. Kucing itu menggigit manja siku tuannya.

Lelaki berkenaan terjerit kecil. Walaupun berasa sakit tetapi nampaknya dia begitu puas kerana dapat mengusik kucingnya itu.

Kepada pemilik kucing di luar sana, pernahkah anda melakukan hal yang sama seperti lelaki tersebut? Jika pernah, apakah tindak balas kucing anda? Sudilah kiranya anda berkongsi pengalaman anda di ruangan komen.

VIDEO KLIK DISINI

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik, tauladan dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement

Trending