Dr Hoo Ke Ping Ahli Ekonomi Malaysia, Meninggal Dunia

Dr Hoo Ke Ping Ahli Ekonomi Malaysia, Meninggal Dunia

MALAYSIA: Hari ini, negara kehilangan seorang lagi permata apabila Dr Hoo Le Ping meninggal dunia. Beliau merupakan seorang ahli dalam bidang ekonomi. Kehilangan beliau merupakan satu kehilangan yang besar buat Malaysia.

Menurut sumber, Dr Hoo Ke Ping telah disahkan meninggal dunia pada jam 9 pagi tadi. Beliau rebah disebabkan oleh serangn jantung. Perkara itu disahkan oleh Timbalan Presiden Pertubuhan Intelektual Negara, Dr Kamarul Zaman Yusoff.

Untuk pengetahuan semua, Dr Hoo merupakan seorang daripada AHli Jawatankuasa Pintan dan merupakan individu yang bergiat aktif dalam menyebarkan ilmu berkaitan dengan ulasan isu ekonomi dan politik di Malaysia.

Dr Hoo juga merupakan seorang penganalisis dan penasihat Ekonomi bagi KSI Strategic Institute bagi memberikan pandangan beliau mengenai sesuatu situasi ekonomi negara terutama ketika negara berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan baru-baru ini.

Disebabkan itu, Presiden Pintar, Profesor Dr Mohd Roslan Mohd Nor berkata, pemergian mendiang Ke Ping merupakan kehilangan besar bagi masyarakat yang sentiasa mendengar ulasan ekonomi dan politik beliau.

Menurutnya, Ke Ping sepatutnya dijadualkan menjadi ahli panel Webinar Intelektual Negara bertajuk ‘Vaksin: Sejauh Manakah Ia Mampu Menjadi Penyelamat?’ yang dijadualkan berlangsung malam Sabtu.

“Bagi menghormati sumbangan beliau dan kehilangan tokoh ini, Pintar bersetuju menangguhkan Webinar pada malam ini. Seluruh warga Pintar mengambil kesempatan mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Sementara itu, Pas juga menyifatkan ketiadaan Ke Ping sebagai suatu kehilangan besar

Ketua Penerangannya, Kamaruzaman Mohamad berkata, mendiang merupakan Penganalisis dan Penasihat Ekonomi, KSI Strategic Institute dan tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat kerana sering membincangkan isu semasa dalam negara.

“Pemergian tokoh hebat ini merupakan satu kehilangan yang besar buat negara. Semoga seluruh ahli keluarga mendiang dikurniakan ketabahan dalam menghadapi kehilangan ini,” katanya

Pada Isnin, Ke Ping meramalkan Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Pas akan memperoleh majoriti dua pertiga pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) selepas mengambil kira kesepakatan antara UMNO, Pas serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Menurutnya, sekiranya ketiga-tiga parti Melayu itu bergabung dalam PRU15, mereka bakal menguasai 100 kerusi Parlimen.

Terima kasih diucapkan kepada mendiang dan salam takziah kepada seluruh ahli keluarga mendiang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*